Blog

@fincazuidlimburg
Finca Zuid-Limburg

@fincazuidlimburg

Wooncollectief 🏘 in oprichting Iris, Kevin, Jack, Patricia, Jeroen, Gerjanne en Martijn zoeken een boerderij om samen te wonen in Zuid-Limburg
  • 9 januari 2025 | ons eerste echte Finca groepsoverleg.
We komen vanaf nu 1 keer in de 2 weken bij elkaar om samen te eten en te overleggen. De rollen en thema's zijn verdeeld. We zijn nog geen officiële vereniging en een bestuur is nog niet nodig, maar een structuur voor vergaderen en werken is noodzakelijk. Gerjanne is voorzitter geworden en Iris secretaris. Iedereen is daarnaast thematrekker geworden van 1 onderwerp. Patricia gaat zich verdiepen in groepsvorming, Jeroen trekt het plan van eisen, Jack is verantwoordelijk voor de Financiën, Gerjanne gaat aan de slag met het thema processen en rechtsvormen en Iris zal verantwoordelijk zijn voor het netwerk opbouwen en onderhouden. 

In de komende weken gaan we deze thema's vulling geven en het ons eigen maken. We evalueren over 4 weken of het thema nog steeds bij ons past. Voor nu kunnen we aan de slag met ons inlezen en een concrete actielijst opstellen per thema 📚📝

Het samen eten en afwassen hoort daar ook bij. Plezier hebben als groep is net zo belangrijk als het zetten van stappen op papier!
  • 👉Wij staan vanaf nu ook op @crowd.building !

Bij CrowdBuilding geloven ze dat het woningtekort het beste opgelost kan worden door bewoners zelf.

Hun missie? De collectieve zelfbouw beweging groter maken – in Nederland én op den duur wereldwijd. Waarom? Omdat ze vinden dat wonen eerlijker, betaalbaarder en vooral leuker kan. Samen bouwen versterkt niet alleen sociale banden, maar zorgt ook voor veerkrachtige buurten waar mensen écht voor elkaar klaarstaan >> www.landing.crowdbuilding.nl

Daar zijn we het als La Finca mee eens! Je kan ons vinden via de zoekbalk op hun platform of direct op de link klikken https://crowdbuilding.nl/groups/la-finca-limburg 

Dit platform is handig voor ons om in contact te komen met andere (startende) initiatieven en om professionals te ontmoeten die ons kunnen helpen met locaties en procesondersteuning.
  • Fase 3: Netwerken & verbinden
Van september t/m december 2024 hebben we hard gewerkt aan mensen ontmoeten en de verbindingen gelegd met potentiële trekkers van het woonproject La Finca. Dat resulteerde in een kerngroep van vijf mooie mensen! We bezochten boerderijen, gingen naar netwerkbijeenkomsten én organiseerde zelf een informatieavond. We verschenen in de krant en werden online zichtbaarder. 

Klaar voor 2025? Nou en of! Met vijf mensen sterk (7 mensen inclusief aanhang) kunnen we flinke stappen gaan maken. Van zaadje 🌱 naar groei 🌳 en het plukken van de oogst 🌰
  • december 2024 | Kerngroep gevormd! 
De eerste keer dat we met z'n allen bij elkaar kwamen en iedereen elkaar kon ontmoeten was net voor de feestdagen op 12 december. We kookten samen, stelde ons voor en deden een spel om elkaar beter te leren kennen. Die week erna gingen we samen de boerderij in Ransdaal bezoeken. Door samen op pad te gaan leer je ook over de woonwensen van de anderen. We kwamen tot de conclusie dat de tuin helaas niet groot genoeg voor ons was en dat de verbouwingen meer gingen vergen dan vooraf gedacht. Wel zagen we ons in een rustig dorp wonen in een oude boerderij waar je veel verbinding met de buurt kan opbouwen. We weten waar we naar opzoek kunnen gaan. 

We sluiten het jaar hiermee feestelijk af 🥳 La Finca is een project waarbij het proces belangrijker is dat het eindresultaat. Dit jaar hebben we vele mooie mensen mogen ontmoeten, veel mensen en organisaties met elkaar in contact kunnen brengen, geleerd en geïnspireerd geraakt van andere initiatieven en véél kennis opgedaan. 

2024 is succesvol geweest! Met als hoofddoel van La Finca om de kerngroep bij elkaar te krijgen ✅

We willen iedereen bedanken die meegeholpen en meegedacht heeft. Dank voor het luisteren naar onze ideeën, de kritische vragen stellen, naar de voortgang vragen en het toejuichen en aanmoedigen van dit mooie project. Dank vrienden, oud-huisgenoten en familie! Danzij jullie is La Finca nú al een succes 🥂

Tot in 2025! 🎆
  • November 2024 | Er waren 8 mensen geïnteresseerd om deel uit te gaan maken van onze kerngroep. Iris en Jack stelde een motivatie-formulier op met achtergrond over wat wordt verwacht van een kerngroeplid zijn en met vragen over o.a. zijn/haar huidige woonsituatie, aanleiding meedoen, competenties, inbreng en verwachtingen. We kregen al heel snel een ingevuld formulier teruggestuurd van Gerjanne en Martijn, het jonge koppel wat ook op de infoavond aanwezig was. Na 1 keer afspreken bij ze thuis en samen te eten was de klik er gelijk! Ze nemen veel ervaring mee met het opzetten van verenigingen en coöperaties en ze hebben al duidelijk een eigen en passende visie betreft groepswonen. Gerjanne werd ons derde kerngroeplid 🖐

In de weken erna volgde vele kennismakings- wandelingen en koffieontmoetingen met mannen, vrouwen, jong en oud, wel of niet geboren en getogen in de regio. Mooie gesprekken over hoe we als mens meer collectief zouden willen leven, wat het toevoegd en wat uitdagingen zijn. Maar ook gesprekken over de persoonlijke levensreis die eenieder meemaakt en de gave avonturen die ze al beleefd hebben. 

Zo leerden we ook Patricia kennen. Een vrouw met veel levenservaring, zeer creatief, veel kennis van permacultuur en met een duurzame leefstijl. Ze had haar eigen community in Portugal opgezet en is bezig geweest met tiny house projecten in Limburg. Een mooie aanvulling op de diversiteit in onze kerngroep. Patricia werd ons vierde kerngroeplid 🖐

Niet alle ontmoetingen leidde tot het besluit als kerngroeplid. We hebben mensen ook laten weten dat we de samenwerking niet zagen zitten. Dat was lastig omdat het niet altijd van twee kanten kwam. 

Toen leerde we Jeroen kennen. Een timmerman en architect uit Maastricht, die de meeste ervaring van ons allemaal heeft met groepswonen. Hij nodige ons uit om te komen kijken bij zijn meest recente bouwproject in Maastricht, het nieuwe Werkgebouw. Jeroen werd ons vijfde kerngroeplid 🖐
  • November 2024. Bezichtiging #3 
Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! 

Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek.

Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
  • Vervolg: 14 november 2024 in de Limburger 🗞

De bewoners gaan – over pakweg een jaar of vier – huren van een vereniging die het kavel of
pand koopt. „Het liefst in een zelf opgeknapte boerderij met diverse generaties om kennis door te
geven. Een gezamenlijke plek waar ambachten en lokaal voedsel belangrijk zijn”, zegt Crombag.
Kevin Zenden, Flamands vriend, wil ook graag in La Finca wonen.

Suzanna van Dam woont al een jaar of drie bij The Embassy aan de Boschstraat, met zeven
huisgenoten (22 tot 35 jaar), onder wie Iris Flamand. Het is een huis vol sociaalmaatschappelijke betrokkenheid, want ze nodigen onder meer asielzoekers uit om mee te komen eten. „Zo’n woonvorm is heel erg mooi”, vindt Van Dam. „Het kost best veel tijd om met elkaar op te trekken, maar je krijgt er veel vertrouwen voor terug ”

Een expert op het gebied van collectieve woonvormen is Jan Bierhoff. Hij bouwde met een aantal
medestanders Sphinxtuin, een nieuw binnenstadscomplex in Maastricht met 26 koopwoningen, variërend van studio’s (62 vierkante meter) tot penthouses van 180 vierkante meter. Bierhoffs belangrijke les: ,,Maak vooraf goede samenwoonafspraken. Dat hebben wij veel te laat gedaan, wij waren vooral bezig met het bouwproces.”

Een recente informatiebijeenkomst in het SNS Expertisecentrum in Maastricht verliep voor La
Finca succesvol: „We kregen acht volmondige aanmeldingen voor onze kerngroep en ook nog
eens 21 van potentiële bewoners”, vertelt Flamand. 

Ook Vereniging Kleine Kernen Limburg volgt het collectief wonen op de voet. Ralph Tangelder
hoopt op een doorbraak, nadat eerdere pogingen strandden. De Rabobank heeft sinds dit jaar in
Limburg een speciale afdeling voor het zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
„Mede door de wooncrisis zien we meer collectieve woonvormen ontstaan, zoals het ombouwen
van kerken en scholen”, zegt Roxan Aquarius.

De bank wil ook agrariërs helpen die hun bedrijf willen omturnen naar woningen, recreatie of zorg.
„De nadruk ligt nu op grootschalige bouw bij stations, maar onderzoek nadrukkelijk ook het landelijke gebied”, adviseert Aquarius. Wat La Finca Limburg betreft gebeurt dat zeker, in harmonie met de natuur.
  • Gespot! 14 november 2024 in de Limburger 🗞

Maastricht - Waarom zou je de schaarse woonruimte niet delen met gelijkgestemden? Mede door de wooncrisis is het een trend. Zo ook het project La Finca, dat ‘ergens in het Heuvelland’ woonruimte zoekt voor zo’n twintig mensen.

De geboren Noorbeekse Iris Flamand is teruggekeerd uit Vianen bij Utrecht waar ze in een collectieve woonboerderij woonde. De wetenschapper duurzame landbouw, met als specialisatie peulvruchten, leeft sinds een paar maanden in een woongemeenschap aan de Boschstraat in Maastricht. De 27-jarige wil nu ergens in het Heuvelland een eigen woongemeenschap stichten. Ze deed een halfjaar geleden een oproep op de site woongroep.net. De geboren Heerlenaar Jack Crombag, docent aan het Sint-Maartenscollege in Maastricht, meldde zich als mede-initiatiefnemer. Hij
houdt van spelletjes spelen en films kijken, samen met anderen. „Want dat is veel leuker.” Hun woonvorm gaat La Finca Limburg heten. „Ik heb op diverse finca’s, boerderijen in Spanje gewoond en gewerkt en voelde me daar zeer welkom” zegt Flamand

Betaalbaar
La Finca wil bijdragen aan het in de eigen regio houden van jong talent, door sociale, betaalbare en duurzame woonplekken in het buitengebied. En in contact staan met het dorp, door bijvoorbeeld buurtdiners of een ruimte aan te bieden als buurthuis. „Dat alles midden in de prachtige natuur die behouden moet blijven, dus duurzaam bouwen”, schetst Crombag. Het plan:
zes tot acht woningen voor zo’n vijftien tot twintig mensen, alleenstaanden en gezinnen. Huur: van
ongeveer 600 tot 1200 euro.

[...] zie vervolg in het volgende bericht

Tekst door Joos Philippens
  • 28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
  • Fase 2: Versterking. 
In de periode mei t/m augustus 2024 zijn we van 1 kartrekker naar twee kartrekkers gegaan. Nog meer kennis is opgedaan door naar ervaringen te luisteren van andere initiatieven. Vragen werden beantwoord door contact te leggen met procesbegeleiders Katalys en Bureau Viertel, die in een later stadium weer van pas zullen komen. Contacten die eerder waren opgedaan werden op de hoogte gehouden en nieuwe contacten werden gelegd. Het idee van een event organiseren ontstond en Jack en Iris gaan aan de slag met de nodige voorbereidingen: locatie, programma en sprekers. Blijf op de hoogte voor de voortgang van Fase 3!
  • Juli 2024 | Hoe krijg je met z'n 2en een kerngroep bij elkaar? Een groep van 4 tot 6 gemotiveerde trekkers die willen samenwerken en zich kunnen vinden in de visie van La Finca? Een diverse kerngroep met verschillende kwaliteiten 📢 Zonder kerngroep, geen taken die verdeeld kunnen worden en geen realisatie van een wooncollectief. 

Jack en Iris wilde lefst veel mensen aantrekken, ze bij elkaar brengen op 1 plek en ze nieuwsgierig maken door het verhaal te presenteren. Hoe dan? Een informatieavond organiseren in Maastricht stelde Iris voor, ergens na de zomervakantie. Het was geïnspireerd op de informatiemarkt in Arnhem. Dat het een succes ging worden wisten we toen nog niet😉

En dus gingen we aan de slag met:
- een locatie zoeken
- een programma samenstellen
- sprekers uitnodigen
- google forms aanmaken als aanmeldformulier 
- uitnodiging verzenden via website en mail aan warm netwerk
- flyers maken en ophangen door de stad

We waren al hard aan het werk met verbinding zoeken met andere initiatieven van collectief wonen in de regio, zoals CPO Sphinxtuinen, SWiN, Woonwerkgemeenschap Maastricht, Vernieuwend Wonen Maastricht, etc. Verder hebben we gesprekken met de Rabobank, SNS, VKKL en de Provincie gevoerd en contact gelegd met gemeenten en woningcorporaties.

Naast het zoeken naar kerngroepleden was doel van deze bijeenkomst was om (weer) meer aandacht voor het thema te wekken, omdat het oplossingen kan bieden voor meerdere uitdagingen zoals woningnood, betaalbaar wonen, eenzaamheid, zorg, verbinding met elkaar en de natuur en de jonge generatie in de regio behouden. Het andere doel van de bijeenkomst was om te inventariseren wat de vraag is vanuit de regio voor collectief wonen. Matchmaking zou centraal staan, om bestaande initiatieven te koppelen aan geïnteresseerden, en kennis te delen. 

Na de tip van Kevin kwamen we bij de eventlocatie van het @snsexpertisecentrummaastricht
Die locatie leek ons perfect! En dus konden we in augustus de datum definitief maken en het event promoten. Kate, de eventmanager, adviseerde ons om minimaal 6 weken van te voren het event online en offline te promoten. Dus dat gingen we doen. Hoeveel mensen zouden er op af komen?
  • Juni 2024 | Bezichtiging #2. Dit keer niet alleen maar met twee vrienden, Sophie en Kevin (Iris' vriend). Via Sophie was de boerderij in Schimmert getipt aan La Finca. Veel ruimte, oude stallen, grote tuin met wei en fruitbomen. Ja, door het bezichtigen van locaties weet je steeds meer wat je wilt...en wat je niet wilt. Bomen voldoende op het perceel, en genoeg lichtinval en ruimte voor een moestuin✅ En parkeerplaats ruimte voor de co-werkhub of het buurthuis. 

Nog te vroeg in het proces om een bod uit te brengen?! Ja dat was het zeker. Eerst de kerngroep bij elkaar krijgen en een gezamenlijke wensen en eisenlijst creëren. Maar erg leuk was het zeker om een kijkje te nemen in de binnenkant van een oude hoeve.
  • Juni 2024 | La Finca wordt online beter zichtbaar door het creëren van een website. Met dank aan Jesse, de vriend van oud huisgenoot Myrthe die met Iris op de boerderij in Vianen woonde. Je hebt een fantastisch mooie en duidelijke website voor ons gemaakt @jesse.studio ! Daar kunnen we vanaf nu aan blijven bouwen. 

Verder was juni een gelukkige maand voor Iris omdat ze te horen kreeg dat er een plek voor haar was in de woon community The Embassy in Maastricht. Daar gaat ze samen met 7 andere van haar leeftijd samen wonen. Er zijn maar weinig woongemeenschappen in en rondom Maastricht. Dus extra blij dat het is gelukt om een tijdelijke thuisbasis te vinden voor de initiatiefnemer. Dat opzetten van een wooncollectief gaat toch een stukje makkelijker vanuit de regio😉
  • 17 mei 2024 | La Finca bezocht de Inspiratiemarkt Collectief Wonen in Arnhem met netwerken als doel! 🎯

Op deze dag liet Iris zich inspireren door pitches van vragers en aanbieders, waren er diverse workshops en een markt met informatie rondom collectief wonen. Ik vond een stapel boeken rondom collectief wonen, er is al veel meer info bekend dan ik dacht! 

De inspiratiemarkt in het provinciehuis in Arnhem was voor geïnteresseerden, initiatiefnemers en organisaties die willen bijdragen aan samen bouwen en wonen in Gelderland. Informatie ophalen uit andere provincies is zeer waardevol. 

Iris was aanwezig bij een workshop georganiseerde door de Rabobank. De spreekster Astrid gaf mij het contact van Roxan Aquarius, contactpersoon in Limburg rondom collectief wonen. Dat bleek achteraf erg waardevol. 

Het wordt ontzettend aangemoedigd dat de jonge generatie met dit thema bezig is. Komt er ook zo een inspiratiemarkt in Limburg aan? Of kunnen we zoiets zelf organiseren in Zuid-Limburg?🤔
  • Juni 2024 🖐 even voorstellen! Jack Crombag.
Sinds de oproep van mede-initiatiefnemers gezocht op woongroep.net heeft Jack zich enthousiast gemeld. Hij was de eerste die ervoor zorgde dat La Finca een "groep" werd. Jack kon zich gelijk erg vinden in de visie van La Finca en hij vindt duurzaam bouwen en leven erg belangrijk. De klik met Iris was er ook gelijk!

Jack doet bijna alles met de fiets of het OV. Tot voorkort wist Iris helemaal niet dat Jack een auto heeft. Maar die staat dan ook het grootste gedeelte van het jaar in de garage bij zijn appartment aan de groene loper in Maastricht. 

Wielrennen, spelletjes spelen, gezelligheid opzoeken en buiten zijn is wat Jack graag doet. Altijd al sprak het leven in een woongemeenschap hem al aan, als sinds zijn studententijd in Nijmegen. De Heerlenaar wilt in Zuid-Limburg blijven wonen en niet alleen deel uitmaken van La Finca maar het project ook samen trekken.

Welkom Jack! Sinds juni 2024 al onderdeel van de kerngroep.
  • Deze week staat in het teken van tour de boer! Langs allemaal mooie initiatieven en boeren die bezig zijn met lokale voedselproductie. Als we La Finca succesvol willen opzetten, helpt het ontzettend om een kijkje te nemen bij vergelijkbare initiatieven die al stappen verder zijn. De tuinderijen van @boerderij_sierveld in Mechelen en @luboschland in Ransdaal liggen er vruchtbaar en rijk bij!🥬🍅🥦🧄🥕🥔🌽

De tuinderij van La Finca is straks bestemd voor eigen voedselproductie én voor die van bewoners uit de regio. Een plek waar je weer leert waar je eten vandaan komt en je inspiratie opdoet met wat de seizoenen ons bieden. Verbinding met de buurt ontstaat niet zomaar. Ik leerde vandaag dat je ook naar andere mogelijkheden kan kijken, zoals het als locatie beschikbaar zijn als post pakketpunt van het dorp.
  • Fase 1: vooronderzoek en ontmoeten

In maart en april 2024 hebben we flink wat uren achter de laptop besteed. Onderzoek doen naar rechtsvormen, naar vormen van woongemeenschappen en naar bestaande woongemeenschappen in Zuid-Limburg. Maar tegelijkertijd hebben we ook veel mensen en initiatiefnemers ontmoet en informatieve gesprekken gevoerd. Maar de grootste stap van deze fase was misschien wel dat La Finca online zichtbaar werd. Vindbaar, inclusief visie. Op naar de volgende fase!
  • maart 2023. Nu de eerste visie op papier staat is het tijd voor groepsvorming, want één initiatiefnemer kan niet een heel woonproject trekken en realiseren. Een collectieve woonplek creëren doe je immers samen 🖐

🌐 Iris heeft positieve ervaringen met woongroep net. Een website waar je gratis oproepen/advertenties kan plaatsen betreft woonruimte in woongemeenschappen te zoeken of aan te bieden. Via die weg is ze twee jaar geleden op de woongroep-boerderij in Vianen terechtgekomen. Kijk eens of er al initiatieven in jouw regio zijn. Via die weg is ze ook met Judith en Jurgen van het Ju’dderhoes in contact gekomen. Zij zijn in Zuid-Limburg aan het bouwen aan een woongemeenschap in een oude Limburgse boerderij met 4 zelfstandige woningen en diverse gemeenschappelijke ruimtes. Iris ging langs op de lunch om hen te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen. 💬Iris: “Je brengt iets en je haalt iets als je gesprekken voert met andere initiatiefnemers. Samen weet je altijd meer. En het inspireert om een woongroep in oprichting al in een verdere fase te zien!”

De website van woongroep net is simpel opgebouwd, maar het functioneert waarvoor het ontworpen is. Je beschrijft je gewenste provincie, locatie, het aantal wooneenheden, de visie en ideologie, planning en eventuele website. Elke 3 maanden moet je de advertentie verlengen en via je eigen account zie je reacties op je advertentie.

Nu afwachten wanneer op de advertentie van La Finca de eerste reactie komt… en van wie zal dat zijn? 🤔
  • Maart 2024. Naast het ontmoeten van bestaande woongroepen gingen we op pad door de stad om nieuwe mensen en ondernemers te ontmoeten die raakvlakken hebben met die visie van La Finca. 👀

Zo kwamen we terecht bij de pop-up koffiebar Farm Community, het @sdghousemaastricht , het @snsexpertisecentrummaastricht en de biologische supermarkt @gedeeldeweelde die allemaal gelegen zijn in het Sphinxkwartier. 

☕Ik weet nog dat ik specialty coffee aan het drinken was bij de Farm Community en ondertussen André Rieu wortels kwam doneren aan de Gedeelde Weelde voor het goede doel. 🥕 Een unieke beleving die me bij is gebleven. Het was een plek, een moment, waar duurzame landbouw, goede kwaliteit eten en drinken, gastvrijheid en sociale cohesie elkaar ontmoetten. Geweldig toch?!
  • Maart 2024. Het kan niet zo zijn dat er nog helemaal géén woongemeenschap in Zuid-Limburg bestaat. Bovendien is Iris van plan om er in een te gaan wonen. Ze gaat namelijk verhuizen van de woonboerderij in Vianen naar Maastricht! Na 9 jaar verhuisd ze weer terug naar de regio, maar in de stad Maastricht heeft ze nog niet gewoond. 

🏘De eerste woongemeenschap waar we mee in aanraking komen is Vernieuwend Wonen Maastricht. In maart legt Iris contacten met ze en gaat op intakegesprek bij Willem. Er is direct een klik. De antroposofische manier van bouwen en leven staat haar wel aan. Verschillende clusters, op loopafstand van het centrum, met een binnentuin, met parkeerplaatsen, met vriendelijke mensen, jong en oud, gezinnen en alleenstaanden. Wel een beetje verouderd, maar het is niet voor niets al halverwege de jaren tachtig gerealiseerd. Het resultaat is een speels vormgegeven woon- en werkcomplex, rondom een grote binnentuin. Een soort mini-dorp, waarin alle besluiten in overleg genomen werden. En zoveel mogelijk in zelfbeheer wordt gedaan. In 1989 werd Vernieuwend Wonen Maastricht feestelijk geopend. Lees meer op vernieuwendwonen.nl

🏘De tweede woongemeenschap die ze bezocht is gelegen op de Boschstraat in Maastricht, genaamd The Embassy. Onderdeel van de organisatie Stay Social Maastricht. Eigenaar is Peter van Schyck, die zelf tijdens zijn studententijd behoefte had in meer verbinding met de buurtbewoners. En dus zette hij en zijn vrouw een eigen woongemeenschap op, waar ze zelf ook jaren hebben gewoond. Stay Social bouwt aan community’s zodat mensen elkaar meer kunnen ontmoeten en er nieuwe verbindingen ontstaan én helpen ze nieuwe initiatiefnemers met het bouwen aan nieuwe community’s. Op dit moment heeft Stay Social een horecazaak gericht op ontmoeten en verbinden (@grenzeloosmaastricht ) en twee wooncommunity’s. Lees vooral verder op staysocial.nl
  • 🧐 Rechtsvormen onderzoeken.

Kopen of huren? Als individuen of als vereniging? Met of zonder de tussenkomst van een woningbouwcorporatie? 

Bij het oprichten van een wooncoöperatie hoort ook het vastleggen van een rechtspersoon waarin de organisatie straks gaat opereren. Een wooncoöperatie is in zekere zin inmiddels een wettelijk geregeld concept. Cooplink heeft een geweldige kennisbank gecreëerd, waar van A tot Z de stappen zijn beschreven voor het oprichten van een wooncoöperatie. Lees hier meer over de 5 verschillende rechtsvormen: https://www.cooplink.nl/kennis/de-wooncooperatie/basisconstructies  

🔍Voorlopig gaat La Finca onderzoeken of de coöperatieve vereniging, kortweg aangeduid als coöperatie, de passend vorm kan zijn. Er is een vereniging van leden die gezamenlijk in hun materiële behoeftes willen voorzien. De leden van de vereniging, de bewoners, betalen maandelijkse huur. De vereniging is eigenaar van het pand.

📗Voordelen: betaalbare huur aanbieden voor de bewoners, niet aansprakelijk als individu, als vereniging pand in eigen beheer en als verenging beslissen wie er komen wonen.

📔Houd rekening met: je investeert niet als individu in een woning, de verenging is ook verantwoordelijk voor onderhoud van het pand en de vereniging is eigen projectontwikkelaar met alle risico's van dien.
  • Fase 0: een idee, een initiatief 

In november en december 2023 is het idee wat is ontstaan vanuit de initiatiefnemer uitgebloeid tot een eerste visiedocument. Structuur werd gecreëerd, om documenten op te slaan, om bereikbaar te zijn en om iets op papier te krijgen. Stel veel vragen aan de mensen om je heen, laat je helpen, luister naar tips en blijf over je initiatief praten. Dat zorgt voor motivatie. Het zorgt voor het realistisch maken van het idee. Het initiatief bestaat en het gaat écht gerealiseerd worden.
  • Bezichtiging 1 🏡
Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument.

Perceeloppervlak: 3.865 m²
Woonoppervlak: 368 m²
Prijs: €875.000

✅ Pluspunten:
- genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier.
- prachtige uitstraling en uitzicht.
- werkende CV en verwarmingen in woonhuis.
- parkeerplaats.
- verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd).
- oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie.
- houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen.

⚠️ Aandachtspunten:
- asbestdaken.
- daken niet geïsoleerd.
- houten balken en vloere slechte staat.
- overal enkelglas.
- veel verharding op terrein.
- geen bomen op perceel.
- groen gedeelte te klein.
- nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt).
- geen dichtbij gelegen treinstation.
- monumentaal buitenkant.

Foto's van aelmans makelaar.
  • De eerste stappen ☝✌
Waar begin ik? Zoveel ideeën in mijn hoofd. Maar wat is realistisch en wat niet?

Stap 1. Ik maakte een nieuwe google drive aan en begon met een grof plan in powerpoint. 

Stap 2. Ik bestelde een simkaart voor 3 euro en vroeg een nieuw nummer aan. Ik installeerde whatsapp business op mijn telefoon en logde daar in met mijn nieuw nummer. Zo kan ik de zakelijke dingen voor de Finca gescheiden houden van privé. Dat helpt ook voor de structuur: alle appcontact op 1 rij. Ook maakte ik een nieuw outlook emailadres en dit insta account aan.

Stap 3. Ik zit nu in de fase om mijn enthousiaste plan met vrienden en familie te delen. Ze stellen op het eerste gezicht soms moeilijke vragen, maar dat maakt de uitwerking van het plan alleen maar beter. Ik kocht een fijne klapper bij de hema en vulde daar het uitgeprinte plan mee. 

📒 Ook handig namelijk om die klapper mee te nemen als ik locaties ga bezichtigen, als ik in gesprek ga met vergelijkbare initiatiefnemers of als ik nieuwe connecties maak in de regio.
  • Even voorstellen 🖐
Hé hoi! Mijn naam is Iris Flamand. Ik ben opgegroeid in Noorbeek, een dorpje midden in het Limburgs Heuvelland. Nu woon ik op een woonboerderij in het buitengebied van Vianen, dichtbij Utrecht. Dit avontuur ben ik samen met 4 anderen in oktober 2022 aangegaan. We vormen een woongroep, voorzien onszelf het hele moestuinseizoen van verse groenten en hebben er ruimte om onze eigen projecten op te pakken. Tijdens dit woonexperiment heb ik groenten leren telen, een succesvolle bootcamp-groep opgezet en veel tijd besteed aan de basisbehoefte ‘eten bereiden en delen’. Koken doe ik al sinds kinds af aan. Ik heb een duidelijke herinnering dat mijn moeder me op  mijn 12e vertelde dat ik van elke week cake bakken maar eens moest overstappen op leren koken. Wie moet immers al dat lekkers opeten? In mijn studententijd was ik meestal degene die achter het vuur stond, en dat deed ik met plezier. Nu laat ik me ook vaak verwennen door de maaltijden die mijn woongenoten op tafel zetten, maar ik vind het nog steeds niet erg om een groot deel van de dag met eten bereiden en delen bezig te zijn. Ik vind namelijk dat we juist wat vaker meer tijd mogen investeren in ons voedsel. We zijn die verbinding kwijt geraakt. Oh en iets zoets bakken, dat hoort daar natuurlijk ook op zijn tijd bij.

Het landelijk gebied is waar ik thuishoor, niet in de stad. Een woonplek met anderen, niet op mezelf. Ik zie alternatief wonen als onderdeel van onze toekomst. Meer verbinden, meer creëren, meer helpen, minder ruimte en minder milieubelastend. Woongroepen kunnen plekken zijn waar anderen geïnspireerd worden om hetzelfde te doen. Terug naar de basis. Leven in een woongemeenschap, ongeveer net zoiets als in een dorp, maar dan op een nieuwe manier die ik graag zo voor me zie: gezamenlijk wonen combineren met duurzaam ondernemen, ambacht en natuur. 

Op de tweede foto is te zien hoe ik het liefst mijn dag start in het weekend: in de badjas met een kopje koffie mijn ideeën en gedachtes lekker uitschrijven.
  • Wat is onze visie? ☀️🔭
Het is soms lastig om helder te krijgen wat het verschil is tussen een visie, missie en ambitie. 

Bij een VISIE droom je grootst: hoe ziet jouw ideale wereld er over 10 of 20 jaar uit? 

Bij het formuleren van je MISSIE maak je die droom behapbaarder: wat kan jouw organisatie concreet bijdragen aan die visie?

Bij AMBITIE maak je die missie meetbaar: leg uit wanneer je organisatie die missie bereikt heeft.

Om je idee súper scherp te maken geef je ook nog je STRATEGIE aan: wat zijn de activiteiten van je organisatie? Wat ga je precies doen?

🎯 Het doel van deze 4 elementen is om je te helpen bij het nemen van beslissingen over de toekomst van je organisatie. Nu je weet wat de rol is van je organisatie in de wereld, dan weet je wat je te doen staat. Een soort compas dus! 🧭
  • Welkom! Op dit account kan je de voortgang van de oprichting van de wooncoöperatie La Finca volgen. Een wooncoöperatie, ook wel een woongroep of woongemeenschap genoemd, is een groep bewoners die samenwonen en die samen hun mouwen opstropen om een collectief doel te behalen. Denk bijvoorbeeld aan blijvend betaalbaar wonen, met oog voor elkaar en de natuur en aan dingen delen, zodat je minder ruimte en minder spullen nodig hebt. 

Hoe start je zelf een wooncoöperatie? 
Wie zijn wij? Wat is onze droom? 
Met wie gaan we dit doen? 
En naar wie zijn we op zoek? 
👉Je komt er allemaal via dit account achter!
9 januari 2025 | ons eerste echte Finca groepsoverleg.
We komen vanaf nu 1 keer in de 2 weken bij elkaar om samen te eten en te overleggen. De rollen en thema's zijn verdeeld. We zijn nog geen officiële vereniging en een bestuur is nog niet nodig, maar een structuur voor vergaderen en werken is noodzakelijk. Gerjanne is voorzitter geworden en Iris secretaris. Iedereen is daarnaast thematrekker geworden van 1 onderwerp. Patricia gaat zich verdiepen in groepsvorming, Jeroen trekt het plan van eisen, Jack is verantwoordelijk voor de Financiën, Gerjanne gaat aan de slag met het thema processen en rechtsvormen en Iris zal verantwoordelijk zijn voor het netwerk opbouwen en onderhouden. 

In de komende weken gaan we deze thema's vulling geven en het ons eigen maken. We evalueren over 4 weken of het thema nog steeds bij ons past. Voor nu kunnen we aan de slag met ons inlezen en een concrete actielijst opstellen per thema 📚📝

Het samen eten en afwassen hoort daar ook bij. Plezier hebben als groep is net zo belangrijk als het zetten van stappen op papier!
9 januari 2025 | ons eerste echte Finca groepsoverleg.
We komen vanaf nu 1 keer in de 2 weken bij elkaar om samen te eten en te overleggen. De rollen en thema's zijn verdeeld. We zijn nog geen officiële vereniging en een bestuur is nog niet nodig, maar een structuur voor vergaderen en werken is noodzakelijk. Gerjanne is voorzitter geworden en Iris secretaris. Iedereen is daarnaast thematrekker geworden van 1 onderwerp. Patricia gaat zich verdiepen in groepsvorming, Jeroen trekt het plan van eisen, Jack is verantwoordelijk voor de Financiën, Gerjanne gaat aan de slag met het thema processen en rechtsvormen en Iris zal verantwoordelijk zijn voor het netwerk opbouwen en onderhouden. 

In de komende weken gaan we deze thema's vulling geven en het ons eigen maken. We evalueren over 4 weken of het thema nog steeds bij ons past. Voor nu kunnen we aan de slag met ons inlezen en een concrete actielijst opstellen per thema 📚📝

Het samen eten en afwassen hoort daar ook bij. Plezier hebben als groep is net zo belangrijk als het zetten van stappen op papier!
9 januari 2025 | ons eerste echte Finca groepsoverleg.
We komen vanaf nu 1 keer in de 2 weken bij elkaar om samen te eten en te overleggen. De rollen en thema's zijn verdeeld. We zijn nog geen officiële vereniging en een bestuur is nog niet nodig, maar een structuur voor vergaderen en werken is noodzakelijk. Gerjanne is voorzitter geworden en Iris secretaris. Iedereen is daarnaast thematrekker geworden van 1 onderwerp. Patricia gaat zich verdiepen in groepsvorming, Jeroen trekt het plan van eisen, Jack is verantwoordelijk voor de Financiën, Gerjanne gaat aan de slag met het thema processen en rechtsvormen en Iris zal verantwoordelijk zijn voor het netwerk opbouwen en onderhouden. 

In de komende weken gaan we deze thema's vulling geven en het ons eigen maken. We evalueren over 4 weken of het thema nog steeds bij ons past. Voor nu kunnen we aan de slag met ons inlezen en een concrete actielijst opstellen per thema 📚📝

Het samen eten en afwassen hoort daar ook bij. Plezier hebben als groep is net zo belangrijk als het zetten van stappen op papier!
9 januari 2025 | ons eerste echte Finca groepsoverleg.
We komen vanaf nu 1 keer in de 2 weken bij elkaar om samen te eten en te overleggen. De rollen en thema's zijn verdeeld. We zijn nog geen officiële vereniging en een bestuur is nog niet nodig, maar een structuur voor vergaderen en werken is noodzakelijk. Gerjanne is voorzitter geworden en Iris secretaris. Iedereen is daarnaast thematrekker geworden van 1 onderwerp. Patricia gaat zich verdiepen in groepsvorming, Jeroen trekt het plan van eisen, Jack is verantwoordelijk voor de Financiën, Gerjanne gaat aan de slag met het thema processen en rechtsvormen en Iris zal verantwoordelijk zijn voor het netwerk opbouwen en onderhouden. 

In de komende weken gaan we deze thema's vulling geven en het ons eigen maken. We evalueren over 4 weken of het thema nog steeds bij ons past. Voor nu kunnen we aan de slag met ons inlezen en een concrete actielijst opstellen per thema 📚📝

Het samen eten en afwassen hoort daar ook bij. Plezier hebben als groep is net zo belangrijk als het zetten van stappen op papier!
9 januari 2025 | ons eerste echte Finca groepsoverleg.
We komen vanaf nu 1 keer in de 2 weken bij elkaar om samen te eten en te overleggen. De rollen en thema's zijn verdeeld. We zijn nog geen officiële vereniging en een bestuur is nog niet nodig, maar een structuur voor vergaderen en werken is noodzakelijk. Gerjanne is voorzitter geworden en Iris secretaris. Iedereen is daarnaast thematrekker geworden van 1 onderwerp. Patricia gaat zich verdiepen in groepsvorming, Jeroen trekt het plan van eisen, Jack is verantwoordelijk voor de Financiën, Gerjanne gaat aan de slag met het thema processen en rechtsvormen en Iris zal verantwoordelijk zijn voor het netwerk opbouwen en onderhouden. 

In de komende weken gaan we deze thema's vulling geven en het ons eigen maken. We evalueren over 4 weken of het thema nog steeds bij ons past. Voor nu kunnen we aan de slag met ons inlezen en een concrete actielijst opstellen per thema 📚📝

Het samen eten en afwassen hoort daar ook bij. Plezier hebben als groep is net zo belangrijk als het zetten van stappen op papier!
9 januari 2025 | ons eerste echte Finca groepsoverleg.
We komen vanaf nu 1 keer in de 2 weken bij elkaar om samen te eten en te overleggen. De rollen en thema's zijn verdeeld. We zijn nog geen officiële vereniging en een bestuur is nog niet nodig, maar een structuur voor vergaderen en werken is noodzakelijk. Gerjanne is voorzitter geworden en Iris secretaris. Iedereen is daarnaast thematrekker geworden van 1 onderwerp. Patricia gaat zich verdiepen in groepsvorming, Jeroen trekt het plan van eisen, Jack is verantwoordelijk voor de Financiën, Gerjanne gaat aan de slag met het thema processen en rechtsvormen en Iris zal verantwoordelijk zijn voor het netwerk opbouwen en onderhouden. 

In de komende weken gaan we deze thema's vulling geven en het ons eigen maken. We evalueren over 4 weken of het thema nog steeds bij ons past. Voor nu kunnen we aan de slag met ons inlezen en een concrete actielijst opstellen per thema 📚📝

Het samen eten en afwassen hoort daar ook bij. Plezier hebben als groep is net zo belangrijk als het zetten van stappen op papier!
9 januari 2025 | ons eerste echte Finca groepsoverleg. We komen vanaf nu 1 keer in de 2 weken bij elkaar om samen te eten en te overleggen. De rollen en thema's zijn verdeeld. We zijn nog geen officiële vereniging en een bestuur is nog niet nodig, maar een structuur voor vergaderen en werken is noodzakelijk. Gerjanne is voorzitter geworden en Iris secretaris. Iedereen is daarnaast thematrekker geworden van 1 onderwerp. Patricia gaat zich verdiepen in groepsvorming, Jeroen trekt het plan van eisen, Jack is verantwoordelijk voor de Financiën, Gerjanne gaat aan de slag met het thema processen en rechtsvormen en Iris zal verantwoordelijk zijn voor het netwerk opbouwen en onderhouden. In de komende weken gaan we deze thema's vulling geven en het ons eigen maken. We evalueren over 4 weken of het thema nog steeds bij ons past. Voor nu kunnen we aan de slag met ons inlezen en een concrete actielijst opstellen per thema 📚📝 Het samen eten en afwassen hoort daar ook bij. Plezier hebben als groep is net zo belangrijk als het zetten van stappen op papier!
2 weken ago
View on Instagram |
1/27
👉Wij staan vanaf nu ook op @crowd.building !

Bij CrowdBuilding geloven ze dat het woningtekort het beste opgelost kan worden door bewoners zelf.

Hun missie? De collectieve zelfbouw beweging groter maken – in Nederland én op den duur wereldwijd. Waarom? Omdat ze vinden dat wonen eerlijker, betaalbaarder en vooral leuker kan. Samen bouwen versterkt niet alleen sociale banden, maar zorgt ook voor veerkrachtige buurten waar mensen écht voor elkaar klaarstaan >> www.landing.crowdbuilding.nl

Daar zijn we het als La Finca mee eens! Je kan ons vinden via de zoekbalk op hun platform of direct op de link klikken https://crowdbuilding.nl/groups/la-finca-limburg 

Dit platform is handig voor ons om in contact te komen met andere (startende) initiatieven en om professionals te ontmoeten die ons kunnen helpen met locaties en procesondersteuning.
👉Wij staan vanaf nu ook op @crowd.building !

Bij CrowdBuilding geloven ze dat het woningtekort het beste opgelost kan worden door bewoners zelf.

Hun missie? De collectieve zelfbouw beweging groter maken – in Nederland én op den duur wereldwijd. Waarom? Omdat ze vinden dat wonen eerlijker, betaalbaarder en vooral leuker kan. Samen bouwen versterkt niet alleen sociale banden, maar zorgt ook voor veerkrachtige buurten waar mensen écht voor elkaar klaarstaan >> www.landing.crowdbuilding.nl

Daar zijn we het als La Finca mee eens! Je kan ons vinden via de zoekbalk op hun platform of direct op de link klikken https://crowdbuilding.nl/groups/la-finca-limburg 

Dit platform is handig voor ons om in contact te komen met andere (startende) initiatieven en om professionals te ontmoeten die ons kunnen helpen met locaties en procesondersteuning.
👉Wij staan vanaf nu ook op @crowd.building !

Bij CrowdBuilding geloven ze dat het woningtekort het beste opgelost kan worden door bewoners zelf.

Hun missie? De collectieve zelfbouw beweging groter maken – in Nederland én op den duur wereldwijd. Waarom? Omdat ze vinden dat wonen eerlijker, betaalbaarder en vooral leuker kan. Samen bouwen versterkt niet alleen sociale banden, maar zorgt ook voor veerkrachtige buurten waar mensen écht voor elkaar klaarstaan >> www.landing.crowdbuilding.nl

Daar zijn we het als La Finca mee eens! Je kan ons vinden via de zoekbalk op hun platform of direct op de link klikken https://crowdbuilding.nl/groups/la-finca-limburg 

Dit platform is handig voor ons om in contact te komen met andere (startende) initiatieven en om professionals te ontmoeten die ons kunnen helpen met locaties en procesondersteuning.
👉Wij staan vanaf nu ook op @crowd.building ! Bij CrowdBuilding geloven ze dat het woningtekort het beste opgelost kan worden door bewoners zelf. Hun missie? De collectieve zelfbouw beweging groter maken – in Nederland én op den duur wereldwijd. Waarom? Omdat ze vinden dat wonen eerlijker, betaalbaarder en vooral leuker kan. Samen bouwen versterkt niet alleen sociale banden, maar zorgt ook voor veerkrachtige buurten waar mensen écht voor elkaar klaarstaan >> www.landing.crowdbuilding.nl Daar zijn we het als La Finca mee eens! Je kan ons vinden via de zoekbalk op hun platform of direct op de link klikken https://crowdbuilding.nl/groups/la-finca-limburg Dit platform is handig voor ons om in contact te komen met andere (startende) initiatieven en om professionals te ontmoeten die ons kunnen helpen met locaties en procesondersteuning.
2 weken ago
View on Instagram |
2/27
Fase 3: Netwerken & verbinden
Van september t/m december 2024 hebben we hard gewerkt aan mensen ontmoeten en de verbindingen gelegd met potentiële trekkers van het woonproject La Finca. Dat resulteerde in een kerngroep van vijf mooie mensen! We bezochten boerderijen, gingen naar netwerkbijeenkomsten én organiseerde zelf een informatieavond. We verschenen in de krant en werden online zichtbaarder. 

Klaar voor 2025? Nou en of! Met vijf mensen sterk (7 mensen inclusief aanhang) kunnen we flinke stappen gaan maken. Van zaadje 🌱 naar groei 🌳 en het plukken van de oogst 🌰
Fase 3: Netwerken & verbinden Van september t/m december 2024 hebben we hard gewerkt aan mensen ontmoeten en de verbindingen gelegd met potentiële trekkers van het woonproject La Finca. Dat resulteerde in een kerngroep van vijf mooie mensen! We bezochten boerderijen, gingen naar netwerkbijeenkomsten én organiseerde zelf een informatieavond. We verschenen in de krant en werden online zichtbaarder. Klaar voor 2025? Nou en of! Met vijf mensen sterk (7 mensen inclusief aanhang) kunnen we flinke stappen gaan maken. Van zaadje 🌱 naar groei 🌳 en het plukken van de oogst 🌰
2 weken ago
View on Instagram |
3/27
december 2024 | Kerngroep gevormd! 
De eerste keer dat we met z'n allen bij elkaar kwamen en iedereen elkaar kon ontmoeten was net voor de feestdagen op 12 december. We kookten samen, stelde ons voor en deden een spel om elkaar beter te leren kennen. Die week erna gingen we samen de boerderij in Ransdaal bezoeken. Door samen op pad te gaan leer je ook over de woonwensen van de anderen. We kwamen tot de conclusie dat de tuin helaas niet groot genoeg voor ons was en dat de verbouwingen meer gingen vergen dan vooraf gedacht. Wel zagen we ons in een rustig dorp wonen in een oude boerderij waar je veel verbinding met de buurt kan opbouwen. We weten waar we naar opzoek kunnen gaan. 

We sluiten het jaar hiermee feestelijk af 🥳 La Finca is een project waarbij het proces belangrijker is dat het eindresultaat. Dit jaar hebben we vele mooie mensen mogen ontmoeten, veel mensen en organisaties met elkaar in contact kunnen brengen, geleerd en geïnspireerd geraakt van andere initiatieven en véél kennis opgedaan. 

2024 is succesvol geweest! Met als hoofddoel van La Finca om de kerngroep bij elkaar te krijgen ✅

We willen iedereen bedanken die meegeholpen en meegedacht heeft. Dank voor het luisteren naar onze ideeën, de kritische vragen stellen, naar de voortgang vragen en het toejuichen en aanmoedigen van dit mooie project. Dank vrienden, oud-huisgenoten en familie! Danzij jullie is La Finca nú al een succes 🥂

Tot in 2025! 🎆
december 2024 | Kerngroep gevormd! 
De eerste keer dat we met z'n allen bij elkaar kwamen en iedereen elkaar kon ontmoeten was net voor de feestdagen op 12 december. We kookten samen, stelde ons voor en deden een spel om elkaar beter te leren kennen. Die week erna gingen we samen de boerderij in Ransdaal bezoeken. Door samen op pad te gaan leer je ook over de woonwensen van de anderen. We kwamen tot de conclusie dat de tuin helaas niet groot genoeg voor ons was en dat de verbouwingen meer gingen vergen dan vooraf gedacht. Wel zagen we ons in een rustig dorp wonen in een oude boerderij waar je veel verbinding met de buurt kan opbouwen. We weten waar we naar opzoek kunnen gaan. 

We sluiten het jaar hiermee feestelijk af 🥳 La Finca is een project waarbij het proces belangrijker is dat het eindresultaat. Dit jaar hebben we vele mooie mensen mogen ontmoeten, veel mensen en organisaties met elkaar in contact kunnen brengen, geleerd en geïnspireerd geraakt van andere initiatieven en véél kennis opgedaan. 

2024 is succesvol geweest! Met als hoofddoel van La Finca om de kerngroep bij elkaar te krijgen ✅

We willen iedereen bedanken die meegeholpen en meegedacht heeft. Dank voor het luisteren naar onze ideeën, de kritische vragen stellen, naar de voortgang vragen en het toejuichen en aanmoedigen van dit mooie project. Dank vrienden, oud-huisgenoten en familie! Danzij jullie is La Finca nú al een succes 🥂

Tot in 2025! 🎆
december 2024 | Kerngroep gevormd! 
De eerste keer dat we met z'n allen bij elkaar kwamen en iedereen elkaar kon ontmoeten was net voor de feestdagen op 12 december. We kookten samen, stelde ons voor en deden een spel om elkaar beter te leren kennen. Die week erna gingen we samen de boerderij in Ransdaal bezoeken. Door samen op pad te gaan leer je ook over de woonwensen van de anderen. We kwamen tot de conclusie dat de tuin helaas niet groot genoeg voor ons was en dat de verbouwingen meer gingen vergen dan vooraf gedacht. Wel zagen we ons in een rustig dorp wonen in een oude boerderij waar je veel verbinding met de buurt kan opbouwen. We weten waar we naar opzoek kunnen gaan. 

We sluiten het jaar hiermee feestelijk af 🥳 La Finca is een project waarbij het proces belangrijker is dat het eindresultaat. Dit jaar hebben we vele mooie mensen mogen ontmoeten, veel mensen en organisaties met elkaar in contact kunnen brengen, geleerd en geïnspireerd geraakt van andere initiatieven en véél kennis opgedaan. 

2024 is succesvol geweest! Met als hoofddoel van La Finca om de kerngroep bij elkaar te krijgen ✅

We willen iedereen bedanken die meegeholpen en meegedacht heeft. Dank voor het luisteren naar onze ideeën, de kritische vragen stellen, naar de voortgang vragen en het toejuichen en aanmoedigen van dit mooie project. Dank vrienden, oud-huisgenoten en familie! Danzij jullie is La Finca nú al een succes 🥂

Tot in 2025! 🎆
december 2024 | Kerngroep gevormd! De eerste keer dat we met z'n allen bij elkaar kwamen en iedereen elkaar kon ontmoeten was net voor de feestdagen op 12 december. We kookten samen, stelde ons voor en deden een spel om elkaar beter te leren kennen. Die week erna gingen we samen de boerderij in Ransdaal bezoeken. Door samen op pad te gaan leer je ook over de woonwensen van de anderen. We kwamen tot de conclusie dat de tuin helaas niet groot genoeg voor ons was en dat de verbouwingen meer gingen vergen dan vooraf gedacht. Wel zagen we ons in een rustig dorp wonen in een oude boerderij waar je veel verbinding met de buurt kan opbouwen. We weten waar we naar opzoek kunnen gaan. We sluiten het jaar hiermee feestelijk af 🥳 La Finca is een project waarbij het proces belangrijker is dat het eindresultaat. Dit jaar hebben we vele mooie mensen mogen ontmoeten, veel mensen en organisaties met elkaar in contact kunnen brengen, geleerd en geïnspireerd geraakt van andere initiatieven en véél kennis opgedaan. 2024 is succesvol geweest! Met als hoofddoel van La Finca om de kerngroep bij elkaar te krijgen ✅ We willen iedereen bedanken die meegeholpen en meegedacht heeft. Dank voor het luisteren naar onze ideeën, de kritische vragen stellen, naar de voortgang vragen en het toejuichen en aanmoedigen van dit mooie project. Dank vrienden, oud-huisgenoten en familie! Danzij jullie is La Finca nú al een succes 🥂 Tot in 2025! 🎆
2 weken ago
View on Instagram |
4/27
November 2024 | Er waren 8 mensen geïnteresseerd om deel uit te gaan maken van onze kerngroep. Iris en Jack stelde een motivatie-formulier op met achtergrond over wat wordt verwacht van een kerngroeplid zijn en met vragen over o.a. zijn/haar huidige woonsituatie, aanleiding meedoen, competenties, inbreng en verwachtingen. We kregen al heel snel een ingevuld formulier teruggestuurd van Gerjanne en Martijn, het jonge koppel wat ook op de infoavond aanwezig was. Na 1 keer afspreken bij ze thuis en samen te eten was de klik er gelijk! Ze nemen veel ervaring mee met het opzetten van verenigingen en coöperaties en ze hebben al duidelijk een eigen en passende visie betreft groepswonen. Gerjanne werd ons derde kerngroeplid 🖐

In de weken erna volgde vele kennismakings- wandelingen en koffieontmoetingen met mannen, vrouwen, jong en oud, wel of niet geboren en getogen in de regio. Mooie gesprekken over hoe we als mens meer collectief zouden willen leven, wat het toevoegd en wat uitdagingen zijn. Maar ook gesprekken over de persoonlijke levensreis die eenieder meemaakt en de gave avonturen die ze al beleefd hebben. 

Zo leerden we ook Patricia kennen. Een vrouw met veel levenservaring, zeer creatief, veel kennis van permacultuur en met een duurzame leefstijl. Ze had haar eigen community in Portugal opgezet en is bezig geweest met tiny house projecten in Limburg. Een mooie aanvulling op de diversiteit in onze kerngroep. Patricia werd ons vierde kerngroeplid 🖐

Niet alle ontmoetingen leidde tot het besluit als kerngroeplid. We hebben mensen ook laten weten dat we de samenwerking niet zagen zitten. Dat was lastig omdat het niet altijd van twee kanten kwam. 

Toen leerde we Jeroen kennen. Een timmerman en architect uit Maastricht, die de meeste ervaring van ons allemaal heeft met groepswonen. Hij nodige ons uit om te komen kijken bij zijn meest recente bouwproject in Maastricht, het nieuwe Werkgebouw. Jeroen werd ons vijfde kerngroeplid 🖐
November 2024 | Er waren 8 mensen geïnteresseerd om deel uit te gaan maken van onze kerngroep. Iris en Jack stelde een motivatie-formulier op met achtergrond over wat wordt verwacht van een kerngroeplid zijn en met vragen over o.a. zijn/haar huidige woonsituatie, aanleiding meedoen, competenties, inbreng en verwachtingen. We kregen al heel snel een ingevuld formulier teruggestuurd van Gerjanne en Martijn, het jonge koppel wat ook op de infoavond aanwezig was. Na 1 keer afspreken bij ze thuis en samen te eten was de klik er gelijk! Ze nemen veel ervaring mee met het opzetten van verenigingen en coöperaties en ze hebben al duidelijk een eigen en passende visie betreft groepswonen. Gerjanne werd ons derde kerngroeplid 🖐

In de weken erna volgde vele kennismakings- wandelingen en koffieontmoetingen met mannen, vrouwen, jong en oud, wel of niet geboren en getogen in de regio. Mooie gesprekken over hoe we als mens meer collectief zouden willen leven, wat het toevoegd en wat uitdagingen zijn. Maar ook gesprekken over de persoonlijke levensreis die eenieder meemaakt en de gave avonturen die ze al beleefd hebben. 

Zo leerden we ook Patricia kennen. Een vrouw met veel levenservaring, zeer creatief, veel kennis van permacultuur en met een duurzame leefstijl. Ze had haar eigen community in Portugal opgezet en is bezig geweest met tiny house projecten in Limburg. Een mooie aanvulling op de diversiteit in onze kerngroep. Patricia werd ons vierde kerngroeplid 🖐

Niet alle ontmoetingen leidde tot het besluit als kerngroeplid. We hebben mensen ook laten weten dat we de samenwerking niet zagen zitten. Dat was lastig omdat het niet altijd van twee kanten kwam. 

Toen leerde we Jeroen kennen. Een timmerman en architect uit Maastricht, die de meeste ervaring van ons allemaal heeft met groepswonen. Hij nodige ons uit om te komen kijken bij zijn meest recente bouwproject in Maastricht, het nieuwe Werkgebouw. Jeroen werd ons vijfde kerngroeplid 🖐
November 2024 | Er waren 8 mensen geïnteresseerd om deel uit te gaan maken van onze kerngroep. Iris en Jack stelde een motivatie-formulier op met achtergrond over wat wordt verwacht van een kerngroeplid zijn en met vragen over o.a. zijn/haar huidige woonsituatie, aanleiding meedoen, competenties, inbreng en verwachtingen. We kregen al heel snel een ingevuld formulier teruggestuurd van Gerjanne en Martijn, het jonge koppel wat ook op de infoavond aanwezig was. Na 1 keer afspreken bij ze thuis en samen te eten was de klik er gelijk! Ze nemen veel ervaring mee met het opzetten van verenigingen en coöperaties en ze hebben al duidelijk een eigen en passende visie betreft groepswonen. Gerjanne werd ons derde kerngroeplid 🖐

In de weken erna volgde vele kennismakings- wandelingen en koffieontmoetingen met mannen, vrouwen, jong en oud, wel of niet geboren en getogen in de regio. Mooie gesprekken over hoe we als mens meer collectief zouden willen leven, wat het toevoegd en wat uitdagingen zijn. Maar ook gesprekken over de persoonlijke levensreis die eenieder meemaakt en de gave avonturen die ze al beleefd hebben. 

Zo leerden we ook Patricia kennen. Een vrouw met veel levenservaring, zeer creatief, veel kennis van permacultuur en met een duurzame leefstijl. Ze had haar eigen community in Portugal opgezet en is bezig geweest met tiny house projecten in Limburg. Een mooie aanvulling op de diversiteit in onze kerngroep. Patricia werd ons vierde kerngroeplid 🖐

Niet alle ontmoetingen leidde tot het besluit als kerngroeplid. We hebben mensen ook laten weten dat we de samenwerking niet zagen zitten. Dat was lastig omdat het niet altijd van twee kanten kwam. 

Toen leerde we Jeroen kennen. Een timmerman en architect uit Maastricht, die de meeste ervaring van ons allemaal heeft met groepswonen. Hij nodige ons uit om te komen kijken bij zijn meest recente bouwproject in Maastricht, het nieuwe Werkgebouw. Jeroen werd ons vijfde kerngroeplid 🖐
November 2024 | Er waren 8 mensen geïnteresseerd om deel uit te gaan maken van onze kerngroep. Iris en Jack stelde een motivatie-formulier op met achtergrond over wat wordt verwacht van een kerngroeplid zijn en met vragen over o.a. zijn/haar huidige woonsituatie, aanleiding meedoen, competenties, inbreng en verwachtingen. We kregen al heel snel een ingevuld formulier teruggestuurd van Gerjanne en Martijn, het jonge koppel wat ook op de infoavond aanwezig was. Na 1 keer afspreken bij ze thuis en samen te eten was de klik er gelijk! Ze nemen veel ervaring mee met het opzetten van verenigingen en coöperaties en ze hebben al duidelijk een eigen en passende visie betreft groepswonen. Gerjanne werd ons derde kerngroeplid 🖐

In de weken erna volgde vele kennismakings- wandelingen en koffieontmoetingen met mannen, vrouwen, jong en oud, wel of niet geboren en getogen in de regio. Mooie gesprekken over hoe we als mens meer collectief zouden willen leven, wat het toevoegd en wat uitdagingen zijn. Maar ook gesprekken over de persoonlijke levensreis die eenieder meemaakt en de gave avonturen die ze al beleefd hebben. 

Zo leerden we ook Patricia kennen. Een vrouw met veel levenservaring, zeer creatief, veel kennis van permacultuur en met een duurzame leefstijl. Ze had haar eigen community in Portugal opgezet en is bezig geweest met tiny house projecten in Limburg. Een mooie aanvulling op de diversiteit in onze kerngroep. Patricia werd ons vierde kerngroeplid 🖐

Niet alle ontmoetingen leidde tot het besluit als kerngroeplid. We hebben mensen ook laten weten dat we de samenwerking niet zagen zitten. Dat was lastig omdat het niet altijd van twee kanten kwam. 

Toen leerde we Jeroen kennen. Een timmerman en architect uit Maastricht, die de meeste ervaring van ons allemaal heeft met groepswonen. Hij nodige ons uit om te komen kijken bij zijn meest recente bouwproject in Maastricht, het nieuwe Werkgebouw. Jeroen werd ons vijfde kerngroeplid 🖐
November 2024 | Er waren 8 mensen geïnteresseerd om deel uit te gaan maken van onze kerngroep. Iris en Jack stelde een motivatie-formulier op met achtergrond over wat wordt verwacht van een kerngroeplid zijn en met vragen over o.a. zijn/haar huidige woonsituatie, aanleiding meedoen, competenties, inbreng en verwachtingen. We kregen al heel snel een ingevuld formulier teruggestuurd van Gerjanne en Martijn, het jonge koppel wat ook op de infoavond aanwezig was. Na 1 keer afspreken bij ze thuis en samen te eten was de klik er gelijk! Ze nemen veel ervaring mee met het opzetten van verenigingen en coöperaties en ze hebben al duidelijk een eigen en passende visie betreft groepswonen. Gerjanne werd ons derde kerngroeplid 🖐

In de weken erna volgde vele kennismakings- wandelingen en koffieontmoetingen met mannen, vrouwen, jong en oud, wel of niet geboren en getogen in de regio. Mooie gesprekken over hoe we als mens meer collectief zouden willen leven, wat het toevoegd en wat uitdagingen zijn. Maar ook gesprekken over de persoonlijke levensreis die eenieder meemaakt en de gave avonturen die ze al beleefd hebben. 

Zo leerden we ook Patricia kennen. Een vrouw met veel levenservaring, zeer creatief, veel kennis van permacultuur en met een duurzame leefstijl. Ze had haar eigen community in Portugal opgezet en is bezig geweest met tiny house projecten in Limburg. Een mooie aanvulling op de diversiteit in onze kerngroep. Patricia werd ons vierde kerngroeplid 🖐

Niet alle ontmoetingen leidde tot het besluit als kerngroeplid. We hebben mensen ook laten weten dat we de samenwerking niet zagen zitten. Dat was lastig omdat het niet altijd van twee kanten kwam. 

Toen leerde we Jeroen kennen. Een timmerman en architect uit Maastricht, die de meeste ervaring van ons allemaal heeft met groepswonen. Hij nodige ons uit om te komen kijken bij zijn meest recente bouwproject in Maastricht, het nieuwe Werkgebouw. Jeroen werd ons vijfde kerngroeplid 🖐
November 2024 | Er waren 8 mensen geïnteresseerd om deel uit te gaan maken van onze kerngroep. Iris en Jack stelde een motivatie-formulier op met achtergrond over wat wordt verwacht van een kerngroeplid zijn en met vragen over o.a. zijn/haar huidige woonsituatie, aanleiding meedoen, competenties, inbreng en verwachtingen. We kregen al heel snel een ingevuld formulier teruggestuurd van Gerjanne en Martijn, het jonge koppel wat ook op de infoavond aanwezig was. Na 1 keer afspreken bij ze thuis en samen te eten was de klik er gelijk! Ze nemen veel ervaring mee met het opzetten van verenigingen en coöperaties en ze hebben al duidelijk een eigen en passende visie betreft groepswonen. Gerjanne werd ons derde kerngroeplid 🖐 In de weken erna volgde vele kennismakings- wandelingen en koffieontmoetingen met mannen, vrouwen, jong en oud, wel of niet geboren en getogen in de regio. Mooie gesprekken over hoe we als mens meer collectief zouden willen leven, wat het toevoegd en wat uitdagingen zijn. Maar ook gesprekken over de persoonlijke levensreis die eenieder meemaakt en de gave avonturen die ze al beleefd hebben. Zo leerden we ook Patricia kennen. Een vrouw met veel levenservaring, zeer creatief, veel kennis van permacultuur en met een duurzame leefstijl. Ze had haar eigen community in Portugal opgezet en is bezig geweest met tiny house projecten in Limburg. Een mooie aanvulling op de diversiteit in onze kerngroep. Patricia werd ons vierde kerngroeplid 🖐 Niet alle ontmoetingen leidde tot het besluit als kerngroeplid. We hebben mensen ook laten weten dat we de samenwerking niet zagen zitten. Dat was lastig omdat het niet altijd van twee kanten kwam. Toen leerde we Jeroen kennen. Een timmerman en architect uit Maastricht, die de meeste ervaring van ons allemaal heeft met groepswonen. Hij nodige ons uit om te komen kijken bij zijn meest recente bouwproject in Maastricht, het nieuwe Werkgebouw. Jeroen werd ons vijfde kerngroeplid 🖐
2 weken ago
View on Instagram |
5/27
November 2024. Bezichtiging #3 
Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! 

Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek.

Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
November 2024. Bezichtiging #3 
Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! 

Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek.

Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
November 2024. Bezichtiging #3 
Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! 

Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek.

Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
November 2024. Bezichtiging #3 
Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! 

Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek.

Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
November 2024. Bezichtiging #3 
Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! 

Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek.

Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
November 2024. Bezichtiging #3 
Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! 

Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek.

Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
November 2024. Bezichtiging #3 
Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! 

Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek.

Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
November 2024. Bezichtiging #3 Tijdens een bijeenkomst op Zuyd Hogeschool in Heerlen in oktober over collectieve woonvormen werden Iris, Jack en Kevin voorgesteld aan een vrouw uit Ransdaal die haar boerderij te koop heeft staan. Al snel werden we uitgenodigd om te komen kijken, en dat deden we! Tja, eigenlijk nóg steeds te vroeg om met locaties bezig te zijn. We zaten immers middenin het proces van de potentiële kerngroepleden leren kennen en kiezen. Maar deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Wie weet wordt dit wel onze collectieve woonplek. Het is een mega groepsaccomodatie die al sinds 1970 daarvoor wordt gebruikt. Daarvoor was het twee generaties lang een gemengd boerenbedrijf. In Ransdaal staan vele prachtige oude carré boerdeijen. Dit komt wel in de buurt! Ook qua locatie en bereikbaarheid. Wel te weinig tuin. Een moestuin zou passen, maar geen wei met fruitbomen of plek voor kleinvee. En wat zouden de toekomstige kerngroepleden ervan vinden?
3 weken ago
View on Instagram |
6/27
Vervolg: 14 november 2024 in de Limburger 🗞

De bewoners gaan – over pakweg een jaar of vier – huren van een vereniging die het kavel of
pand koopt. „Het liefst in een zelf opgeknapte boerderij met diverse generaties om kennis door te
geven. Een gezamenlijke plek waar ambachten en lokaal voedsel belangrijk zijn”, zegt Crombag.
Kevin Zenden, Flamands vriend, wil ook graag in La Finca wonen.

Suzanna van Dam woont al een jaar of drie bij The Embassy aan de Boschstraat, met zeven
huisgenoten (22 tot 35 jaar), onder wie Iris Flamand. Het is een huis vol sociaalmaatschappelijke betrokkenheid, want ze nodigen onder meer asielzoekers uit om mee te komen eten. „Zo’n woonvorm is heel erg mooi”, vindt Van Dam. „Het kost best veel tijd om met elkaar op te trekken, maar je krijgt er veel vertrouwen voor terug ”

Een expert op het gebied van collectieve woonvormen is Jan Bierhoff. Hij bouwde met een aantal
medestanders Sphinxtuin, een nieuw binnenstadscomplex in Maastricht met 26 koopwoningen, variërend van studio’s (62 vierkante meter) tot penthouses van 180 vierkante meter. Bierhoffs belangrijke les: ,,Maak vooraf goede samenwoonafspraken. Dat hebben wij veel te laat gedaan, wij waren vooral bezig met het bouwproces.”

Een recente informatiebijeenkomst in het SNS Expertisecentrum in Maastricht verliep voor La
Finca succesvol: „We kregen acht volmondige aanmeldingen voor onze kerngroep en ook nog
eens 21 van potentiële bewoners”, vertelt Flamand. 

Ook Vereniging Kleine Kernen Limburg volgt het collectief wonen op de voet. Ralph Tangelder
hoopt op een doorbraak, nadat eerdere pogingen strandden. De Rabobank heeft sinds dit jaar in
Limburg een speciale afdeling voor het zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
„Mede door de wooncrisis zien we meer collectieve woonvormen ontstaan, zoals het ombouwen
van kerken en scholen”, zegt Roxan Aquarius.

De bank wil ook agrariërs helpen die hun bedrijf willen omturnen naar woningen, recreatie of zorg.
„De nadruk ligt nu op grootschalige bouw bij stations, maar onderzoek nadrukkelijk ook het landelijke gebied”, adviseert Aquarius. Wat La Finca Limburg betreft gebeurt dat zeker, in harmonie met de natuur.
Vervolg: 14 november 2024 in de Limburger 🗞 De bewoners gaan – over pakweg een jaar of vier – huren van een vereniging die het kavel of pand koopt. „Het liefst in een zelf opgeknapte boerderij met diverse generaties om kennis door te geven. Een gezamenlijke plek waar ambachten en lokaal voedsel belangrijk zijn”, zegt Crombag. Kevin Zenden, Flamands vriend, wil ook graag in La Finca wonen. Suzanna van Dam woont al een jaar of drie bij The Embassy aan de Boschstraat, met zeven huisgenoten (22 tot 35 jaar), onder wie Iris Flamand. Het is een huis vol sociaalmaatschappelijke betrokkenheid, want ze nodigen onder meer asielzoekers uit om mee te komen eten. „Zo’n woonvorm is heel erg mooi”, vindt Van Dam. „Het kost best veel tijd om met elkaar op te trekken, maar je krijgt er veel vertrouwen voor terug ” Een expert op het gebied van collectieve woonvormen is Jan Bierhoff. Hij bouwde met een aantal medestanders Sphinxtuin, een nieuw binnenstadscomplex in Maastricht met 26 koopwoningen, variërend van studio’s (62 vierkante meter) tot penthouses van 180 vierkante meter. Bierhoffs belangrijke les: ,,Maak vooraf goede samenwoonafspraken. Dat hebben wij veel te laat gedaan, wij waren vooral bezig met het bouwproces.” Een recente informatiebijeenkomst in het SNS Expertisecentrum in Maastricht verliep voor La Finca succesvol: „We kregen acht volmondige aanmeldingen voor onze kerngroep en ook nog eens 21 van potentiële bewoners”, vertelt Flamand. Ook Vereniging Kleine Kernen Limburg volgt het collectief wonen op de voet. Ralph Tangelder hoopt op een doorbraak, nadat eerdere pogingen strandden. De Rabobank heeft sinds dit jaar in Limburg een speciale afdeling voor het zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. „Mede door de wooncrisis zien we meer collectieve woonvormen ontstaan, zoals het ombouwen van kerken en scholen”, zegt Roxan Aquarius. De bank wil ook agrariërs helpen die hun bedrijf willen omturnen naar woningen, recreatie of zorg. „De nadruk ligt nu op grootschalige bouw bij stations, maar onderzoek nadrukkelijk ook het landelijke gebied”, adviseert Aquarius. Wat La Finca Limburg betreft gebeurt dat zeker, in harmonie met de natuur.
3 weken ago
View on Instagram |
7/27
Gespot! 14 november 2024 in de Limburger 🗞

Maastricht - Waarom zou je de schaarse woonruimte niet delen met gelijkgestemden? Mede door de wooncrisis is het een trend. Zo ook het project La Finca, dat ‘ergens in het Heuvelland’ woonruimte zoekt voor zo’n twintig mensen.

De geboren Noorbeekse Iris Flamand is teruggekeerd uit Vianen bij Utrecht waar ze in een collectieve woonboerderij woonde. De wetenschapper duurzame landbouw, met als specialisatie peulvruchten, leeft sinds een paar maanden in een woongemeenschap aan de Boschstraat in Maastricht. De 27-jarige wil nu ergens in het Heuvelland een eigen woongemeenschap stichten. Ze deed een halfjaar geleden een oproep op de site woongroep.net. De geboren Heerlenaar Jack Crombag, docent aan het Sint-Maartenscollege in Maastricht, meldde zich als mede-initiatiefnemer. Hij
houdt van spelletjes spelen en films kijken, samen met anderen. „Want dat is veel leuker.” Hun woonvorm gaat La Finca Limburg heten. „Ik heb op diverse finca’s, boerderijen in Spanje gewoond en gewerkt en voelde me daar zeer welkom” zegt Flamand

Betaalbaar
La Finca wil bijdragen aan het in de eigen regio houden van jong talent, door sociale, betaalbare en duurzame woonplekken in het buitengebied. En in contact staan met het dorp, door bijvoorbeeld buurtdiners of een ruimte aan te bieden als buurthuis. „Dat alles midden in de prachtige natuur die behouden moet blijven, dus duurzaam bouwen”, schetst Crombag. Het plan:
zes tot acht woningen voor zo’n vijftien tot twintig mensen, alleenstaanden en gezinnen. Huur: van
ongeveer 600 tot 1200 euro.

[...] zie vervolg in het volgende bericht

Tekst door Joos Philippens
Gespot! 14 november 2024 in de Limburger 🗞

Maastricht - Waarom zou je de schaarse woonruimte niet delen met gelijkgestemden? Mede door de wooncrisis is het een trend. Zo ook het project La Finca, dat ‘ergens in het Heuvelland’ woonruimte zoekt voor zo’n twintig mensen.

De geboren Noorbeekse Iris Flamand is teruggekeerd uit Vianen bij Utrecht waar ze in een collectieve woonboerderij woonde. De wetenschapper duurzame landbouw, met als specialisatie peulvruchten, leeft sinds een paar maanden in een woongemeenschap aan de Boschstraat in Maastricht. De 27-jarige wil nu ergens in het Heuvelland een eigen woongemeenschap stichten. Ze deed een halfjaar geleden een oproep op de site woongroep.net. De geboren Heerlenaar Jack Crombag, docent aan het Sint-Maartenscollege in Maastricht, meldde zich als mede-initiatiefnemer. Hij
houdt van spelletjes spelen en films kijken, samen met anderen. „Want dat is veel leuker.” Hun woonvorm gaat La Finca Limburg heten. „Ik heb op diverse finca’s, boerderijen in Spanje gewoond en gewerkt en voelde me daar zeer welkom” zegt Flamand

Betaalbaar
La Finca wil bijdragen aan het in de eigen regio houden van jong talent, door sociale, betaalbare en duurzame woonplekken in het buitengebied. En in contact staan met het dorp, door bijvoorbeeld buurtdiners of een ruimte aan te bieden als buurthuis. „Dat alles midden in de prachtige natuur die behouden moet blijven, dus duurzaam bouwen”, schetst Crombag. Het plan:
zes tot acht woningen voor zo’n vijftien tot twintig mensen, alleenstaanden en gezinnen. Huur: van
ongeveer 600 tot 1200 euro.

[...] zie vervolg in het volgende bericht

Tekst door Joos Philippens
Gespot! 14 november 2024 in de Limburger 🗞

Maastricht - Waarom zou je de schaarse woonruimte niet delen met gelijkgestemden? Mede door de wooncrisis is het een trend. Zo ook het project La Finca, dat ‘ergens in het Heuvelland’ woonruimte zoekt voor zo’n twintig mensen.

De geboren Noorbeekse Iris Flamand is teruggekeerd uit Vianen bij Utrecht waar ze in een collectieve woonboerderij woonde. De wetenschapper duurzame landbouw, met als specialisatie peulvruchten, leeft sinds een paar maanden in een woongemeenschap aan de Boschstraat in Maastricht. De 27-jarige wil nu ergens in het Heuvelland een eigen woongemeenschap stichten. Ze deed een halfjaar geleden een oproep op de site woongroep.net. De geboren Heerlenaar Jack Crombag, docent aan het Sint-Maartenscollege in Maastricht, meldde zich als mede-initiatiefnemer. Hij
houdt van spelletjes spelen en films kijken, samen met anderen. „Want dat is veel leuker.” Hun woonvorm gaat La Finca Limburg heten. „Ik heb op diverse finca’s, boerderijen in Spanje gewoond en gewerkt en voelde me daar zeer welkom” zegt Flamand

Betaalbaar
La Finca wil bijdragen aan het in de eigen regio houden van jong talent, door sociale, betaalbare en duurzame woonplekken in het buitengebied. En in contact staan met het dorp, door bijvoorbeeld buurtdiners of een ruimte aan te bieden als buurthuis. „Dat alles midden in de prachtige natuur die behouden moet blijven, dus duurzaam bouwen”, schetst Crombag. Het plan:
zes tot acht woningen voor zo’n vijftien tot twintig mensen, alleenstaanden en gezinnen. Huur: van
ongeveer 600 tot 1200 euro.

[...] zie vervolg in het volgende bericht

Tekst door Joos Philippens
Gespot! 14 november 2024 in de Limburger 🗞 Maastricht - Waarom zou je de schaarse woonruimte niet delen met gelijkgestemden? Mede door de wooncrisis is het een trend. Zo ook het project La Finca, dat ‘ergens in het Heuvelland’ woonruimte zoekt voor zo’n twintig mensen. De geboren Noorbeekse Iris Flamand is teruggekeerd uit Vianen bij Utrecht waar ze in een collectieve woonboerderij woonde. De wetenschapper duurzame landbouw, met als specialisatie peulvruchten, leeft sinds een paar maanden in een woongemeenschap aan de Boschstraat in Maastricht. De 27-jarige wil nu ergens in het Heuvelland een eigen woongemeenschap stichten. Ze deed een halfjaar geleden een oproep op de site woongroep.net. De geboren Heerlenaar Jack Crombag, docent aan het Sint-Maartenscollege in Maastricht, meldde zich als mede-initiatiefnemer. Hij houdt van spelletjes spelen en films kijken, samen met anderen. „Want dat is veel leuker.” Hun woonvorm gaat La Finca Limburg heten. „Ik heb op diverse finca’s, boerderijen in Spanje gewoond en gewerkt en voelde me daar zeer welkom” zegt Flamand Betaalbaar La Finca wil bijdragen aan het in de eigen regio houden van jong talent, door sociale, betaalbare en duurzame woonplekken in het buitengebied. En in contact staan met het dorp, door bijvoorbeeld buurtdiners of een ruimte aan te bieden als buurthuis. „Dat alles midden in de prachtige natuur die behouden moet blijven, dus duurzaam bouwen”, schetst Crombag. Het plan: zes tot acht woningen voor zo’n vijftien tot twintig mensen, alleenstaanden en gezinnen. Huur: van ongeveer 600 tot 1200 euro. [...] zie vervolg in het volgende bericht Tekst door Joos Philippens
3 weken ago
View on Instagram |
8/27
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏
Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷

De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. 

Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! 

Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie!

En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten.

Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
28 oktober 2024 | Wat was het leuk en succesvol!👏 Zenuwachtig waren we wel een beetje, of tenminste Iris. Maar alles was top voorbereid: gezellige locatie in hartje Maastricht met koffie en thee, zelf gebakken Limburgse linzenvlaai volgens Kevin's oma oud recept als welkomstraktatie, hulp van de moeder en zus van Iris bij de aanmeldbalie en Kevin die de avond op beeld ging vastleggen📷 De Limburger belde die middag nog op dat ze langs gingen komen. Want dit onderwerp zou wel meer mensen in de regio moeten bereiken! Maar toen alle 50 geïnteresseerden eenmaal een plekje op de tribune hadden gevonden, het muisstil was en de microfoon aansloeg was het ijs gebroken. We inventariseerden wie er in de zaal zat, vertelde over het verhaal en visie van La Finca, lieten twee andere initiatieven in Maastricht die collectief wonen aan het woord en maakte een aanzet tot match making. Deze avond resulteerde in 8 aanmeldingen voor potentiële kerngroepleden en meer dan 20 aanmeldingen voor de interesselijst wonen van La Finca. 🎯 Doel behaald! Jong en oud aanwezig, van mensen uit Maastricht, de regio en verder. Mensen die al ervaring hadden met collectief wonen of mensen die zelf bezig waren met een initiatief opzetten. Verder waren Rabobank en VKKL (vereniging kleine kernen Limburg) aanwezig. En dank aan @snsexpertisecentrummaastricht voor het beschikbaar maken van de locatie! En nu? Even bijkomen en de avond herbeleven. Wat een energie en wat een mooie mensen ontmoet! Jack en Iris voelde gelijk een klik met een jong koppel, Gerjanne en Martijn. Die wilde we sowieso snel spreken! En een vrouw die we eerder gesproken hadden en die zelf een community in Portugal had opgezet, was er die avond ook! Met haar gingen we zeker ook verder praten. Benieuwd wie er in de kerngroep komen?
3 weken ago
View on Instagram |
9/27
Fase 2: Versterking. 
In de periode mei t/m augustus 2024 zijn we van 1 kartrekker naar twee kartrekkers gegaan. Nog meer kennis is opgedaan door naar ervaringen te luisteren van andere initiatieven. Vragen werden beantwoord door contact te leggen met procesbegeleiders Katalys en Bureau Viertel, die in een later stadium weer van pas zullen komen. Contacten die eerder waren opgedaan werden op de hoogte gehouden en nieuwe contacten werden gelegd. Het idee van een event organiseren ontstond en Jack en Iris gaan aan de slag met de nodige voorbereidingen: locatie, programma en sprekers. Blijf op de hoogte voor de voortgang van Fase 3!
Fase 2: Versterking. In de periode mei t/m augustus 2024 zijn we van 1 kartrekker naar twee kartrekkers gegaan. Nog meer kennis is opgedaan door naar ervaringen te luisteren van andere initiatieven. Vragen werden beantwoord door contact te leggen met procesbegeleiders Katalys en Bureau Viertel, die in een later stadium weer van pas zullen komen. Contacten die eerder waren opgedaan werden op de hoogte gehouden en nieuwe contacten werden gelegd. Het idee van een event organiseren ontstond en Jack en Iris gaan aan de slag met de nodige voorbereidingen: locatie, programma en sprekers. Blijf op de hoogte voor de voortgang van Fase 3!
3 weken ago
View on Instagram |
10/27
Juli 2024 | Hoe krijg je met z'n 2en een kerngroep bij elkaar? Een groep van 4 tot 6 gemotiveerde trekkers die willen samenwerken en zich kunnen vinden in de visie van La Finca? Een diverse kerngroep met verschillende kwaliteiten 📢 Zonder kerngroep, geen taken die verdeeld kunnen worden en geen realisatie van een wooncollectief. 

Jack en Iris wilde lefst veel mensen aantrekken, ze bij elkaar brengen op 1 plek en ze nieuwsgierig maken door het verhaal te presenteren. Hoe dan? Een informatieavond organiseren in Maastricht stelde Iris voor, ergens na de zomervakantie. Het was geïnspireerd op de informatiemarkt in Arnhem. Dat het een succes ging worden wisten we toen nog niet😉

En dus gingen we aan de slag met:
- een locatie zoeken
- een programma samenstellen
- sprekers uitnodigen
- google forms aanmaken als aanmeldformulier 
- uitnodiging verzenden via website en mail aan warm netwerk
- flyers maken en ophangen door de stad

We waren al hard aan het werk met verbinding zoeken met andere initiatieven van collectief wonen in de regio, zoals CPO Sphinxtuinen, SWiN, Woonwerkgemeenschap Maastricht, Vernieuwend Wonen Maastricht, etc. Verder hebben we gesprekken met de Rabobank, SNS, VKKL en de Provincie gevoerd en contact gelegd met gemeenten en woningcorporaties.

Naast het zoeken naar kerngroepleden was doel van deze bijeenkomst was om (weer) meer aandacht voor het thema te wekken, omdat het oplossingen kan bieden voor meerdere uitdagingen zoals woningnood, betaalbaar wonen, eenzaamheid, zorg, verbinding met elkaar en de natuur en de jonge generatie in de regio behouden. Het andere doel van de bijeenkomst was om te inventariseren wat de vraag is vanuit de regio voor collectief wonen. Matchmaking zou centraal staan, om bestaande initiatieven te koppelen aan geïnteresseerden, en kennis te delen. 

Na de tip van Kevin kwamen we bij de eventlocatie van het @snsexpertisecentrummaastricht
Die locatie leek ons perfect! En dus konden we in augustus de datum definitief maken en het event promoten. Kate, de eventmanager, adviseerde ons om minimaal 6 weken van te voren het event online en offline te promoten. Dus dat gingen we doen. Hoeveel mensen zouden er op af komen?
Juli 2024 | Hoe krijg je met z'n 2en een kerngroep bij elkaar? Een groep van 4 tot 6 gemotiveerde trekkers die willen samenwerken en zich kunnen vinden in de visie van La Finca? Een diverse kerngroep met verschillende kwaliteiten 📢 Zonder kerngroep, geen taken die verdeeld kunnen worden en geen realisatie van een wooncollectief. 

Jack en Iris wilde lefst veel mensen aantrekken, ze bij elkaar brengen op 1 plek en ze nieuwsgierig maken door het verhaal te presenteren. Hoe dan? Een informatieavond organiseren in Maastricht stelde Iris voor, ergens na de zomervakantie. Het was geïnspireerd op de informatiemarkt in Arnhem. Dat het een succes ging worden wisten we toen nog niet😉

En dus gingen we aan de slag met:
- een locatie zoeken
- een programma samenstellen
- sprekers uitnodigen
- google forms aanmaken als aanmeldformulier 
- uitnodiging verzenden via website en mail aan warm netwerk
- flyers maken en ophangen door de stad

We waren al hard aan het werk met verbinding zoeken met andere initiatieven van collectief wonen in de regio, zoals CPO Sphinxtuinen, SWiN, Woonwerkgemeenschap Maastricht, Vernieuwend Wonen Maastricht, etc. Verder hebben we gesprekken met de Rabobank, SNS, VKKL en de Provincie gevoerd en contact gelegd met gemeenten en woningcorporaties.

Naast het zoeken naar kerngroepleden was doel van deze bijeenkomst was om (weer) meer aandacht voor het thema te wekken, omdat het oplossingen kan bieden voor meerdere uitdagingen zoals woningnood, betaalbaar wonen, eenzaamheid, zorg, verbinding met elkaar en de natuur en de jonge generatie in de regio behouden. Het andere doel van de bijeenkomst was om te inventariseren wat de vraag is vanuit de regio voor collectief wonen. Matchmaking zou centraal staan, om bestaande initiatieven te koppelen aan geïnteresseerden, en kennis te delen. 

Na de tip van Kevin kwamen we bij de eventlocatie van het @snsexpertisecentrummaastricht
Die locatie leek ons perfect! En dus konden we in augustus de datum definitief maken en het event promoten. Kate, de eventmanager, adviseerde ons om minimaal 6 weken van te voren het event online en offline te promoten. Dus dat gingen we doen. Hoeveel mensen zouden er op af komen?
Juli 2024 | Hoe krijg je met z'n 2en een kerngroep bij elkaar? Een groep van 4 tot 6 gemotiveerde trekkers die willen samenwerken en zich kunnen vinden in de visie van La Finca? Een diverse kerngroep met verschillende kwaliteiten 📢 Zonder kerngroep, geen taken die verdeeld kunnen worden en geen realisatie van een wooncollectief. 

Jack en Iris wilde lefst veel mensen aantrekken, ze bij elkaar brengen op 1 plek en ze nieuwsgierig maken door het verhaal te presenteren. Hoe dan? Een informatieavond organiseren in Maastricht stelde Iris voor, ergens na de zomervakantie. Het was geïnspireerd op de informatiemarkt in Arnhem. Dat het een succes ging worden wisten we toen nog niet😉

En dus gingen we aan de slag met:
- een locatie zoeken
- een programma samenstellen
- sprekers uitnodigen
- google forms aanmaken als aanmeldformulier 
- uitnodiging verzenden via website en mail aan warm netwerk
- flyers maken en ophangen door de stad

We waren al hard aan het werk met verbinding zoeken met andere initiatieven van collectief wonen in de regio, zoals CPO Sphinxtuinen, SWiN, Woonwerkgemeenschap Maastricht, Vernieuwend Wonen Maastricht, etc. Verder hebben we gesprekken met de Rabobank, SNS, VKKL en de Provincie gevoerd en contact gelegd met gemeenten en woningcorporaties.

Naast het zoeken naar kerngroepleden was doel van deze bijeenkomst was om (weer) meer aandacht voor het thema te wekken, omdat het oplossingen kan bieden voor meerdere uitdagingen zoals woningnood, betaalbaar wonen, eenzaamheid, zorg, verbinding met elkaar en de natuur en de jonge generatie in de regio behouden. Het andere doel van de bijeenkomst was om te inventariseren wat de vraag is vanuit de regio voor collectief wonen. Matchmaking zou centraal staan, om bestaande initiatieven te koppelen aan geïnteresseerden, en kennis te delen. 

Na de tip van Kevin kwamen we bij de eventlocatie van het @snsexpertisecentrummaastricht
Die locatie leek ons perfect! En dus konden we in augustus de datum definitief maken en het event promoten. Kate, de eventmanager, adviseerde ons om minimaal 6 weken van te voren het event online en offline te promoten. Dus dat gingen we doen. Hoeveel mensen zouden er op af komen?
Juli 2024 | Hoe krijg je met z'n 2en een kerngroep bij elkaar? Een groep van 4 tot 6 gemotiveerde trekkers die willen samenwerken en zich kunnen vinden in de visie van La Finca? Een diverse kerngroep met verschillende kwaliteiten 📢 Zonder kerngroep, geen taken die verdeeld kunnen worden en geen realisatie van een wooncollectief. 

Jack en Iris wilde lefst veel mensen aantrekken, ze bij elkaar brengen op 1 plek en ze nieuwsgierig maken door het verhaal te presenteren. Hoe dan? Een informatieavond organiseren in Maastricht stelde Iris voor, ergens na de zomervakantie. Het was geïnspireerd op de informatiemarkt in Arnhem. Dat het een succes ging worden wisten we toen nog niet😉

En dus gingen we aan de slag met:
- een locatie zoeken
- een programma samenstellen
- sprekers uitnodigen
- google forms aanmaken als aanmeldformulier 
- uitnodiging verzenden via website en mail aan warm netwerk
- flyers maken en ophangen door de stad

We waren al hard aan het werk met verbinding zoeken met andere initiatieven van collectief wonen in de regio, zoals CPO Sphinxtuinen, SWiN, Woonwerkgemeenschap Maastricht, Vernieuwend Wonen Maastricht, etc. Verder hebben we gesprekken met de Rabobank, SNS, VKKL en de Provincie gevoerd en contact gelegd met gemeenten en woningcorporaties.

Naast het zoeken naar kerngroepleden was doel van deze bijeenkomst was om (weer) meer aandacht voor het thema te wekken, omdat het oplossingen kan bieden voor meerdere uitdagingen zoals woningnood, betaalbaar wonen, eenzaamheid, zorg, verbinding met elkaar en de natuur en de jonge generatie in de regio behouden. Het andere doel van de bijeenkomst was om te inventariseren wat de vraag is vanuit de regio voor collectief wonen. Matchmaking zou centraal staan, om bestaande initiatieven te koppelen aan geïnteresseerden, en kennis te delen. 

Na de tip van Kevin kwamen we bij de eventlocatie van het @snsexpertisecentrummaastricht
Die locatie leek ons perfect! En dus konden we in augustus de datum definitief maken en het event promoten. Kate, de eventmanager, adviseerde ons om minimaal 6 weken van te voren het event online en offline te promoten. Dus dat gingen we doen. Hoeveel mensen zouden er op af komen?
Juli 2024 | Hoe krijg je met z'n 2en een kerngroep bij elkaar? Een groep van 4 tot 6 gemotiveerde trekkers die willen samenwerken en zich kunnen vinden in de visie van La Finca? Een diverse kerngroep met verschillende kwaliteiten 📢 Zonder kerngroep, geen taken die verdeeld kunnen worden en geen realisatie van een wooncollectief. Jack en Iris wilde lefst veel mensen aantrekken, ze bij elkaar brengen op 1 plek en ze nieuwsgierig maken door het verhaal te presenteren. Hoe dan? Een informatieavond organiseren in Maastricht stelde Iris voor, ergens na de zomervakantie. Het was geïnspireerd op de informatiemarkt in Arnhem. Dat het een succes ging worden wisten we toen nog niet😉 En dus gingen we aan de slag met: - een locatie zoeken - een programma samenstellen - sprekers uitnodigen - google forms aanmaken als aanmeldformulier - uitnodiging verzenden via website en mail aan warm netwerk - flyers maken en ophangen door de stad We waren al hard aan het werk met verbinding zoeken met andere initiatieven van collectief wonen in de regio, zoals CPO Sphinxtuinen, SWiN, Woonwerkgemeenschap Maastricht, Vernieuwend Wonen Maastricht, etc. Verder hebben we gesprekken met de Rabobank, SNS, VKKL en de Provincie gevoerd en contact gelegd met gemeenten en woningcorporaties. Naast het zoeken naar kerngroepleden was doel van deze bijeenkomst was om (weer) meer aandacht voor het thema te wekken, omdat het oplossingen kan bieden voor meerdere uitdagingen zoals woningnood, betaalbaar wonen, eenzaamheid, zorg, verbinding met elkaar en de natuur en de jonge generatie in de regio behouden. Het andere doel van de bijeenkomst was om te inventariseren wat de vraag is vanuit de regio voor collectief wonen. Matchmaking zou centraal staan, om bestaande initiatieven te koppelen aan geïnteresseerden, en kennis te delen.  Na de tip van Kevin kwamen we bij de eventlocatie van het @snsexpertisecentrummaastricht Die locatie leek ons perfect! En dus konden we in augustus de datum definitief maken en het event promoten. Kate, de eventmanager, adviseerde ons om minimaal 6 weken van te voren het event online en offline te promoten. Dus dat gingen we doen. Hoeveel mensen zouden er op af komen?
4 weken ago
View on Instagram |
11/27
Juni 2024 | Bezichtiging #2. Dit keer niet alleen maar met twee vrienden, Sophie en Kevin (Iris' vriend). Via Sophie was de boerderij in Schimmert getipt aan La Finca. Veel ruimte, oude stallen, grote tuin met wei en fruitbomen. Ja, door het bezichtigen van locaties weet je steeds meer wat je wilt...en wat je niet wilt. Bomen voldoende op het perceel, en genoeg lichtinval en ruimte voor een moestuin✅ En parkeerplaats ruimte voor de co-werkhub of het buurthuis. 

Nog te vroeg in het proces om een bod uit te brengen?! Ja dat was het zeker. Eerst de kerngroep bij elkaar krijgen en een gezamenlijke wensen en eisenlijst creëren. Maar erg leuk was het zeker om een kijkje te nemen in de binnenkant van een oude hoeve.
Juni 2024 | Bezichtiging #2. Dit keer niet alleen maar met twee vrienden, Sophie en Kevin (Iris' vriend). Via Sophie was de boerderij in Schimmert getipt aan La Finca. Veel ruimte, oude stallen, grote tuin met wei en fruitbomen. Ja, door het bezichtigen van locaties weet je steeds meer wat je wilt...en wat je niet wilt. Bomen voldoende op het perceel, en genoeg lichtinval en ruimte voor een moestuin✅ En parkeerplaats ruimte voor de co-werkhub of het buurthuis. 

Nog te vroeg in het proces om een bod uit te brengen?! Ja dat was het zeker. Eerst de kerngroep bij elkaar krijgen en een gezamenlijke wensen en eisenlijst creëren. Maar erg leuk was het zeker om een kijkje te nemen in de binnenkant van een oude hoeve.
Juni 2024 | Bezichtiging #2. Dit keer niet alleen maar met twee vrienden, Sophie en Kevin (Iris' vriend). Via Sophie was de boerderij in Schimmert getipt aan La Finca. Veel ruimte, oude stallen, grote tuin met wei en fruitbomen. Ja, door het bezichtigen van locaties weet je steeds meer wat je wilt...en wat je niet wilt. Bomen voldoende op het perceel, en genoeg lichtinval en ruimte voor een moestuin✅ En parkeerplaats ruimte voor de co-werkhub of het buurthuis. 

Nog te vroeg in het proces om een bod uit te brengen?! Ja dat was het zeker. Eerst de kerngroep bij elkaar krijgen en een gezamenlijke wensen en eisenlijst creëren. Maar erg leuk was het zeker om een kijkje te nemen in de binnenkant van een oude hoeve.
Juni 2024 | Bezichtiging #2. Dit keer niet alleen maar met twee vrienden, Sophie en Kevin (Iris' vriend). Via Sophie was de boerderij in Schimmert getipt aan La Finca. Veel ruimte, oude stallen, grote tuin met wei en fruitbomen. Ja, door het bezichtigen van locaties weet je steeds meer wat je wilt...en wat je niet wilt. Bomen voldoende op het perceel, en genoeg lichtinval en ruimte voor een moestuin✅ En parkeerplaats ruimte voor de co-werkhub of het buurthuis. 

Nog te vroeg in het proces om een bod uit te brengen?! Ja dat was het zeker. Eerst de kerngroep bij elkaar krijgen en een gezamenlijke wensen en eisenlijst creëren. Maar erg leuk was het zeker om een kijkje te nemen in de binnenkant van een oude hoeve.
Juni 2024 | Bezichtiging #2. Dit keer niet alleen maar met twee vrienden, Sophie en Kevin (Iris' vriend). Via Sophie was de boerderij in Schimmert getipt aan La Finca. Veel ruimte, oude stallen, grote tuin met wei en fruitbomen. Ja, door het bezichtigen van locaties weet je steeds meer wat je wilt...en wat je niet wilt. Bomen voldoende op het perceel, en genoeg lichtinval en ruimte voor een moestuin✅ En parkeerplaats ruimte voor de co-werkhub of het buurthuis. Nog te vroeg in het proces om een bod uit te brengen?! Ja dat was het zeker. Eerst de kerngroep bij elkaar krijgen en een gezamenlijke wensen en eisenlijst creëren. Maar erg leuk was het zeker om een kijkje te nemen in de binnenkant van een oude hoeve.
1 maand ago
View on Instagram |
12/27
Juni 2024 | La Finca wordt online beter zichtbaar door het creëren van een website. Met dank aan Jesse, de vriend van oud huisgenoot Myrthe die met Iris op de boerderij in Vianen woonde. Je hebt een fantastisch mooie en duidelijke website voor ons gemaakt @jesse.studio ! Daar kunnen we vanaf nu aan blijven bouwen. 

Verder was juni een gelukkige maand voor Iris omdat ze te horen kreeg dat er een plek voor haar was in de woon community The Embassy in Maastricht. Daar gaat ze samen met 7 andere van haar leeftijd samen wonen. Er zijn maar weinig woongemeenschappen in en rondom Maastricht. Dus extra blij dat het is gelukt om een tijdelijke thuisbasis te vinden voor de initiatiefnemer. Dat opzetten van een wooncollectief gaat toch een stukje makkelijker vanuit de regio😉
Juni 2024 | La Finca wordt online beter zichtbaar door het creëren van een website. Met dank aan Jesse, de vriend van oud huisgenoot Myrthe die met Iris op de boerderij in Vianen woonde. Je hebt een fantastisch mooie en duidelijke website voor ons gemaakt @jesse.studio ! Daar kunnen we vanaf nu aan blijven bouwen. 

Verder was juni een gelukkige maand voor Iris omdat ze te horen kreeg dat er een plek voor haar was in de woon community The Embassy in Maastricht. Daar gaat ze samen met 7 andere van haar leeftijd samen wonen. Er zijn maar weinig woongemeenschappen in en rondom Maastricht. Dus extra blij dat het is gelukt om een tijdelijke thuisbasis te vinden voor de initiatiefnemer. Dat opzetten van een wooncollectief gaat toch een stukje makkelijker vanuit de regio😉
Juni 2024 | La Finca wordt online beter zichtbaar door het creëren van een website. Met dank aan Jesse, de vriend van oud huisgenoot Myrthe die met Iris op de boerderij in Vianen woonde. Je hebt een fantastisch mooie en duidelijke website voor ons gemaakt @jesse.studio ! Daar kunnen we vanaf nu aan blijven bouwen. 

Verder was juni een gelukkige maand voor Iris omdat ze te horen kreeg dat er een plek voor haar was in de woon community The Embassy in Maastricht. Daar gaat ze samen met 7 andere van haar leeftijd samen wonen. Er zijn maar weinig woongemeenschappen in en rondom Maastricht. Dus extra blij dat het is gelukt om een tijdelijke thuisbasis te vinden voor de initiatiefnemer. Dat opzetten van een wooncollectief gaat toch een stukje makkelijker vanuit de regio😉
Juni 2024 | La Finca wordt online beter zichtbaar door het creëren van een website. Met dank aan Jesse, de vriend van oud huisgenoot Myrthe die met Iris op de boerderij in Vianen woonde. Je hebt een fantastisch mooie en duidelijke website voor ons gemaakt @jesse.studio ! Daar kunnen we vanaf nu aan blijven bouwen. 

Verder was juni een gelukkige maand voor Iris omdat ze te horen kreeg dat er een plek voor haar was in de woon community The Embassy in Maastricht. Daar gaat ze samen met 7 andere van haar leeftijd samen wonen. Er zijn maar weinig woongemeenschappen in en rondom Maastricht. Dus extra blij dat het is gelukt om een tijdelijke thuisbasis te vinden voor de initiatiefnemer. Dat opzetten van een wooncollectief gaat toch een stukje makkelijker vanuit de regio😉
Juni 2024 | La Finca wordt online beter zichtbaar door het creëren van een website. Met dank aan Jesse, de vriend van oud huisgenoot Myrthe die met Iris op de boerderij in Vianen woonde. Je hebt een fantastisch mooie en duidelijke website voor ons gemaakt @jesse.studio ! Daar kunnen we vanaf nu aan blijven bouwen. Verder was juni een gelukkige maand voor Iris omdat ze te horen kreeg dat er een plek voor haar was in de woon community The Embassy in Maastricht. Daar gaat ze samen met 7 andere van haar leeftijd samen wonen. Er zijn maar weinig woongemeenschappen in en rondom Maastricht. Dus extra blij dat het is gelukt om een tijdelijke thuisbasis te vinden voor de initiatiefnemer. Dat opzetten van een wooncollectief gaat toch een stukje makkelijker vanuit de regio😉
1 maand ago
View on Instagram |
13/27
17 mei 2024 | La Finca bezocht de Inspiratiemarkt Collectief Wonen in Arnhem met netwerken als doel! 🎯

Op deze dag liet Iris zich inspireren door pitches van vragers en aanbieders, waren er diverse workshops en een markt met informatie rondom collectief wonen. Ik vond een stapel boeken rondom collectief wonen, er is al veel meer info bekend dan ik dacht! 

De inspiratiemarkt in het provinciehuis in Arnhem was voor geïnteresseerden, initiatiefnemers en organisaties die willen bijdragen aan samen bouwen en wonen in Gelderland. Informatie ophalen uit andere provincies is zeer waardevol. 

Iris was aanwezig bij een workshop georganiseerde door de Rabobank. De spreekster Astrid gaf mij het contact van Roxan Aquarius, contactpersoon in Limburg rondom collectief wonen. Dat bleek achteraf erg waardevol. 

Het wordt ontzettend aangemoedigd dat de jonge generatie met dit thema bezig is. Komt er ook zo een inspiratiemarkt in Limburg aan? Of kunnen we zoiets zelf organiseren in Zuid-Limburg?🤔
17 mei 2024 | La Finca bezocht de Inspiratiemarkt Collectief Wonen in Arnhem met netwerken als doel! 🎯

Op deze dag liet Iris zich inspireren door pitches van vragers en aanbieders, waren er diverse workshops en een markt met informatie rondom collectief wonen. Ik vond een stapel boeken rondom collectief wonen, er is al veel meer info bekend dan ik dacht! 

De inspiratiemarkt in het provinciehuis in Arnhem was voor geïnteresseerden, initiatiefnemers en organisaties die willen bijdragen aan samen bouwen en wonen in Gelderland. Informatie ophalen uit andere provincies is zeer waardevol. 

Iris was aanwezig bij een workshop georganiseerde door de Rabobank. De spreekster Astrid gaf mij het contact van Roxan Aquarius, contactpersoon in Limburg rondom collectief wonen. Dat bleek achteraf erg waardevol. 

Het wordt ontzettend aangemoedigd dat de jonge generatie met dit thema bezig is. Komt er ook zo een inspiratiemarkt in Limburg aan? Of kunnen we zoiets zelf organiseren in Zuid-Limburg?🤔
17 mei 2024 | La Finca bezocht de Inspiratiemarkt Collectief Wonen in Arnhem met netwerken als doel! 🎯

Op deze dag liet Iris zich inspireren door pitches van vragers en aanbieders, waren er diverse workshops en een markt met informatie rondom collectief wonen. Ik vond een stapel boeken rondom collectief wonen, er is al veel meer info bekend dan ik dacht! 

De inspiratiemarkt in het provinciehuis in Arnhem was voor geïnteresseerden, initiatiefnemers en organisaties die willen bijdragen aan samen bouwen en wonen in Gelderland. Informatie ophalen uit andere provincies is zeer waardevol. 

Iris was aanwezig bij een workshop georganiseerde door de Rabobank. De spreekster Astrid gaf mij het contact van Roxan Aquarius, contactpersoon in Limburg rondom collectief wonen. Dat bleek achteraf erg waardevol. 

Het wordt ontzettend aangemoedigd dat de jonge generatie met dit thema bezig is. Komt er ook zo een inspiratiemarkt in Limburg aan? Of kunnen we zoiets zelf organiseren in Zuid-Limburg?🤔
17 mei 2024 | La Finca bezocht de Inspiratiemarkt Collectief Wonen in Arnhem met netwerken als doel! 🎯

Op deze dag liet Iris zich inspireren door pitches van vragers en aanbieders, waren er diverse workshops en een markt met informatie rondom collectief wonen. Ik vond een stapel boeken rondom collectief wonen, er is al veel meer info bekend dan ik dacht! 

De inspiratiemarkt in het provinciehuis in Arnhem was voor geïnteresseerden, initiatiefnemers en organisaties die willen bijdragen aan samen bouwen en wonen in Gelderland. Informatie ophalen uit andere provincies is zeer waardevol. 

Iris was aanwezig bij een workshop georganiseerde door de Rabobank. De spreekster Astrid gaf mij het contact van Roxan Aquarius, contactpersoon in Limburg rondom collectief wonen. Dat bleek achteraf erg waardevol. 

Het wordt ontzettend aangemoedigd dat de jonge generatie met dit thema bezig is. Komt er ook zo een inspiratiemarkt in Limburg aan? Of kunnen we zoiets zelf organiseren in Zuid-Limburg?🤔
17 mei 2024 | La Finca bezocht de Inspiratiemarkt Collectief Wonen in Arnhem met netwerken als doel! 🎯

Op deze dag liet Iris zich inspireren door pitches van vragers en aanbieders, waren er diverse workshops en een markt met informatie rondom collectief wonen. Ik vond een stapel boeken rondom collectief wonen, er is al veel meer info bekend dan ik dacht! 

De inspiratiemarkt in het provinciehuis in Arnhem was voor geïnteresseerden, initiatiefnemers en organisaties die willen bijdragen aan samen bouwen en wonen in Gelderland. Informatie ophalen uit andere provincies is zeer waardevol. 

Iris was aanwezig bij een workshop georganiseerde door de Rabobank. De spreekster Astrid gaf mij het contact van Roxan Aquarius, contactpersoon in Limburg rondom collectief wonen. Dat bleek achteraf erg waardevol. 

Het wordt ontzettend aangemoedigd dat de jonge generatie met dit thema bezig is. Komt er ook zo een inspiratiemarkt in Limburg aan? Of kunnen we zoiets zelf organiseren in Zuid-Limburg?🤔
17 mei 2024 | La Finca bezocht de Inspiratiemarkt Collectief Wonen in Arnhem met netwerken als doel! 🎯

Op deze dag liet Iris zich inspireren door pitches van vragers en aanbieders, waren er diverse workshops en een markt met informatie rondom collectief wonen. Ik vond een stapel boeken rondom collectief wonen, er is al veel meer info bekend dan ik dacht! 

De inspiratiemarkt in het provinciehuis in Arnhem was voor geïnteresseerden, initiatiefnemers en organisaties die willen bijdragen aan samen bouwen en wonen in Gelderland. Informatie ophalen uit andere provincies is zeer waardevol. 

Iris was aanwezig bij een workshop georganiseerde door de Rabobank. De spreekster Astrid gaf mij het contact van Roxan Aquarius, contactpersoon in Limburg rondom collectief wonen. Dat bleek achteraf erg waardevol. 

Het wordt ontzettend aangemoedigd dat de jonge generatie met dit thema bezig is. Komt er ook zo een inspiratiemarkt in Limburg aan? Of kunnen we zoiets zelf organiseren in Zuid-Limburg?🤔
17 mei 2024 | La Finca bezocht de Inspiratiemarkt Collectief Wonen in Arnhem met netwerken als doel! 🎯 Op deze dag liet Iris zich inspireren door pitches van vragers en aanbieders, waren er diverse workshops en een markt met informatie rondom collectief wonen. Ik vond een stapel boeken rondom collectief wonen, er is al veel meer info bekend dan ik dacht! De inspiratiemarkt in het provinciehuis in Arnhem was voor geïnteresseerden, initiatiefnemers en organisaties die willen bijdragen aan samen bouwen en wonen in Gelderland. Informatie ophalen uit andere provincies is zeer waardevol. Iris was aanwezig bij een workshop georganiseerde door de Rabobank. De spreekster Astrid gaf mij het contact van Roxan Aquarius, contactpersoon in Limburg rondom collectief wonen. Dat bleek achteraf erg waardevol. Het wordt ontzettend aangemoedigd dat de jonge generatie met dit thema bezig is. Komt er ook zo een inspiratiemarkt in Limburg aan? Of kunnen we zoiets zelf organiseren in Zuid-Limburg?🤔
1 maand ago
View on Instagram |
14/27
Juni 2024 🖐 even voorstellen! Jack Crombag.
Sinds de oproep van mede-initiatiefnemers gezocht op woongroep.net heeft Jack zich enthousiast gemeld. Hij was de eerste die ervoor zorgde dat La Finca een "groep" werd. Jack kon zich gelijk erg vinden in de visie van La Finca en hij vindt duurzaam bouwen en leven erg belangrijk. De klik met Iris was er ook gelijk!

Jack doet bijna alles met de fiets of het OV. Tot voorkort wist Iris helemaal niet dat Jack een auto heeft. Maar die staat dan ook het grootste gedeelte van het jaar in de garage bij zijn appartment aan de groene loper in Maastricht. 

Wielrennen, spelletjes spelen, gezelligheid opzoeken en buiten zijn is wat Jack graag doet. Altijd al sprak het leven in een woongemeenschap hem al aan, als sinds zijn studententijd in Nijmegen. De Heerlenaar wilt in Zuid-Limburg blijven wonen en niet alleen deel uitmaken van La Finca maar het project ook samen trekken.

Welkom Jack! Sinds juni 2024 al onderdeel van de kerngroep.
Juni 2024 🖐 even voorstellen! Jack Crombag.
Sinds de oproep van mede-initiatiefnemers gezocht op woongroep.net heeft Jack zich enthousiast gemeld. Hij was de eerste die ervoor zorgde dat La Finca een "groep" werd. Jack kon zich gelijk erg vinden in de visie van La Finca en hij vindt duurzaam bouwen en leven erg belangrijk. De klik met Iris was er ook gelijk!

Jack doet bijna alles met de fiets of het OV. Tot voorkort wist Iris helemaal niet dat Jack een auto heeft. Maar die staat dan ook het grootste gedeelte van het jaar in de garage bij zijn appartment aan de groene loper in Maastricht. 

Wielrennen, spelletjes spelen, gezelligheid opzoeken en buiten zijn is wat Jack graag doet. Altijd al sprak het leven in een woongemeenschap hem al aan, als sinds zijn studententijd in Nijmegen. De Heerlenaar wilt in Zuid-Limburg blijven wonen en niet alleen deel uitmaken van La Finca maar het project ook samen trekken.

Welkom Jack! Sinds juni 2024 al onderdeel van de kerngroep.
Juni 2024 🖐 even voorstellen! Jack Crombag.
Sinds de oproep van mede-initiatiefnemers gezocht op woongroep.net heeft Jack zich enthousiast gemeld. Hij was de eerste die ervoor zorgde dat La Finca een "groep" werd. Jack kon zich gelijk erg vinden in de visie van La Finca en hij vindt duurzaam bouwen en leven erg belangrijk. De klik met Iris was er ook gelijk!

Jack doet bijna alles met de fiets of het OV. Tot voorkort wist Iris helemaal niet dat Jack een auto heeft. Maar die staat dan ook het grootste gedeelte van het jaar in de garage bij zijn appartment aan de groene loper in Maastricht. 

Wielrennen, spelletjes spelen, gezelligheid opzoeken en buiten zijn is wat Jack graag doet. Altijd al sprak het leven in een woongemeenschap hem al aan, als sinds zijn studententijd in Nijmegen. De Heerlenaar wilt in Zuid-Limburg blijven wonen en niet alleen deel uitmaken van La Finca maar het project ook samen trekken.

Welkom Jack! Sinds juni 2024 al onderdeel van de kerngroep.
Juni 2024 🖐 even voorstellen! Jack Crombag.
Sinds de oproep van mede-initiatiefnemers gezocht op woongroep.net heeft Jack zich enthousiast gemeld. Hij was de eerste die ervoor zorgde dat La Finca een "groep" werd. Jack kon zich gelijk erg vinden in de visie van La Finca en hij vindt duurzaam bouwen en leven erg belangrijk. De klik met Iris was er ook gelijk!

Jack doet bijna alles met de fiets of het OV. Tot voorkort wist Iris helemaal niet dat Jack een auto heeft. Maar die staat dan ook het grootste gedeelte van het jaar in de garage bij zijn appartment aan de groene loper in Maastricht. 

Wielrennen, spelletjes spelen, gezelligheid opzoeken en buiten zijn is wat Jack graag doet. Altijd al sprak het leven in een woongemeenschap hem al aan, als sinds zijn studententijd in Nijmegen. De Heerlenaar wilt in Zuid-Limburg blijven wonen en niet alleen deel uitmaken van La Finca maar het project ook samen trekken.

Welkom Jack! Sinds juni 2024 al onderdeel van de kerngroep.
Juni 2024 🖐 even voorstellen! Jack Crombag.
Sinds de oproep van mede-initiatiefnemers gezocht op woongroep.net heeft Jack zich enthousiast gemeld. Hij was de eerste die ervoor zorgde dat La Finca een "groep" werd. Jack kon zich gelijk erg vinden in de visie van La Finca en hij vindt duurzaam bouwen en leven erg belangrijk. De klik met Iris was er ook gelijk!

Jack doet bijna alles met de fiets of het OV. Tot voorkort wist Iris helemaal niet dat Jack een auto heeft. Maar die staat dan ook het grootste gedeelte van het jaar in de garage bij zijn appartment aan de groene loper in Maastricht. 

Wielrennen, spelletjes spelen, gezelligheid opzoeken en buiten zijn is wat Jack graag doet. Altijd al sprak het leven in een woongemeenschap hem al aan, als sinds zijn studententijd in Nijmegen. De Heerlenaar wilt in Zuid-Limburg blijven wonen en niet alleen deel uitmaken van La Finca maar het project ook samen trekken.

Welkom Jack! Sinds juni 2024 al onderdeel van de kerngroep.
Juni 2024 🖐 even voorstellen! Jack Crombag. Sinds de oproep van mede-initiatiefnemers gezocht op woongroep.net heeft Jack zich enthousiast gemeld. Hij was de eerste die ervoor zorgde dat La Finca een "groep" werd. Jack kon zich gelijk erg vinden in de visie van La Finca en hij vindt duurzaam bouwen en leven erg belangrijk. De klik met Iris was er ook gelijk! Jack doet bijna alles met de fiets of het OV. Tot voorkort wist Iris helemaal niet dat Jack een auto heeft. Maar die staat dan ook het grootste gedeelte van het jaar in de garage bij zijn appartment aan de groene loper in Maastricht. Wielrennen, spelletjes spelen, gezelligheid opzoeken en buiten zijn is wat Jack graag doet. Altijd al sprak het leven in een woongemeenschap hem al aan, als sinds zijn studententijd in Nijmegen. De Heerlenaar wilt in Zuid-Limburg blijven wonen en niet alleen deel uitmaken van La Finca maar het project ook samen trekken. Welkom Jack! Sinds juni 2024 al onderdeel van de kerngroep.
1 maand ago
View on Instagram |
15/27
Deze week staat in het teken van tour de boer! Langs allemaal mooie initiatieven en boeren die bezig zijn met lokale voedselproductie. Als we La Finca succesvol willen opzetten, helpt het ontzettend om een kijkje te nemen bij vergelijkbare initiatieven die al stappen verder zijn. De tuinderijen van @boerderij_sierveld in Mechelen en @luboschland in Ransdaal liggen er vruchtbaar en rijk bij!🥬🍅🥦🧄🥕🥔🌽

De tuinderij van La Finca is straks bestemd voor eigen voedselproductie én voor die van bewoners uit de regio. Een plek waar je weer leert waar je eten vandaan komt en je inspiratie opdoet met wat de seizoenen ons bieden. Verbinding met de buurt ontstaat niet zomaar. Ik leerde vandaag dat je ook naar andere mogelijkheden kan kijken, zoals het als locatie beschikbaar zijn als post pakketpunt van het dorp.
Deze week staat in het teken van tour de boer! Langs allemaal mooie initiatieven en boeren die bezig zijn met lokale voedselproductie. Als we La Finca succesvol willen opzetten, helpt het ontzettend om een kijkje te nemen bij vergelijkbare initiatieven die al stappen verder zijn. De tuinderijen van @boerderij_sierveld in Mechelen en @luboschland in Ransdaal liggen er vruchtbaar en rijk bij!🥬🍅🥦🧄🥕🥔🌽 De tuinderij van La Finca is straks bestemd voor eigen voedselproductie én voor die van bewoners uit de regio. Een plek waar je weer leert waar je eten vandaan komt en je inspiratie opdoet met wat de seizoenen ons bieden. Verbinding met de buurt ontstaat niet zomaar. Ik leerde vandaag dat je ook naar andere mogelijkheden kan kijken, zoals het als locatie beschikbaar zijn als post pakketpunt van het dorp.
4 maanden ago
View on Instagram |
16/27
Fase 1: vooronderzoek en ontmoeten

In maart en april 2024 hebben we flink wat uren achter de laptop besteed. Onderzoek doen naar rechtsvormen, naar vormen van woongemeenschappen en naar bestaande woongemeenschappen in Zuid-Limburg. Maar tegelijkertijd hebben we ook veel mensen en initiatiefnemers ontmoet en informatieve gesprekken gevoerd. Maar de grootste stap van deze fase was misschien wel dat La Finca online zichtbaar werd. Vindbaar, inclusief visie. Op naar de volgende fase!
Fase 1: vooronderzoek en ontmoeten In maart en april 2024 hebben we flink wat uren achter de laptop besteed. Onderzoek doen naar rechtsvormen, naar vormen van woongemeenschappen en naar bestaande woongemeenschappen in Zuid-Limburg. Maar tegelijkertijd hebben we ook veel mensen en initiatiefnemers ontmoet en informatieve gesprekken gevoerd. Maar de grootste stap van deze fase was misschien wel dat La Finca online zichtbaar werd. Vindbaar, inclusief visie. Op naar de volgende fase!
6 maanden ago
View on Instagram |
17/27
maart 2023. Nu de eerste visie op papier staat is het tijd voor groepsvorming, want één initiatiefnemer kan niet een heel woonproject trekken en realiseren. Een collectieve woonplek creëren doe je immers samen 🖐

🌐 Iris heeft positieve ervaringen met woongroep net. Een website waar je gratis oproepen/advertenties kan plaatsen betreft woonruimte in woongemeenschappen te zoeken of aan te bieden. Via die weg is ze twee jaar geleden op de woongroep-boerderij in Vianen terechtgekomen. Kijk eens of er al initiatieven in jouw regio zijn. Via die weg is ze ook met Judith en Jurgen van het Ju’dderhoes in contact gekomen. Zij zijn in Zuid-Limburg aan het bouwen aan een woongemeenschap in een oude Limburgse boerderij met 4 zelfstandige woningen en diverse gemeenschappelijke ruimtes. Iris ging langs op de lunch om hen te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen. 💬Iris: “Je brengt iets en je haalt iets als je gesprekken voert met andere initiatiefnemers. Samen weet je altijd meer. En het inspireert om een woongroep in oprichting al in een verdere fase te zien!”

De website van woongroep net is simpel opgebouwd, maar het functioneert waarvoor het ontworpen is. Je beschrijft je gewenste provincie, locatie, het aantal wooneenheden, de visie en ideologie, planning en eventuele website. Elke 3 maanden moet je de advertentie verlengen en via je eigen account zie je reacties op je advertentie.

Nu afwachten wanneer op de advertentie van La Finca de eerste reactie komt… en van wie zal dat zijn? 🤔
maart 2023. Nu de eerste visie op papier staat is het tijd voor groepsvorming, want één initiatiefnemer kan niet een heel woonproject trekken en realiseren. Een collectieve woonplek creëren doe je immers samen 🖐

🌐 Iris heeft positieve ervaringen met woongroep net. Een website waar je gratis oproepen/advertenties kan plaatsen betreft woonruimte in woongemeenschappen te zoeken of aan te bieden. Via die weg is ze twee jaar geleden op de woongroep-boerderij in Vianen terechtgekomen. Kijk eens of er al initiatieven in jouw regio zijn. Via die weg is ze ook met Judith en Jurgen van het Ju’dderhoes in contact gekomen. Zij zijn in Zuid-Limburg aan het bouwen aan een woongemeenschap in een oude Limburgse boerderij met 4 zelfstandige woningen en diverse gemeenschappelijke ruimtes. Iris ging langs op de lunch om hen te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen. 💬Iris: “Je brengt iets en je haalt iets als je gesprekken voert met andere initiatiefnemers. Samen weet je altijd meer. En het inspireert om een woongroep in oprichting al in een verdere fase te zien!”

De website van woongroep net is simpel opgebouwd, maar het functioneert waarvoor het ontworpen is. Je beschrijft je gewenste provincie, locatie, het aantal wooneenheden, de visie en ideologie, planning en eventuele website. Elke 3 maanden moet je de advertentie verlengen en via je eigen account zie je reacties op je advertentie.

Nu afwachten wanneer op de advertentie van La Finca de eerste reactie komt… en van wie zal dat zijn? 🤔
maart 2023. Nu de eerste visie op papier staat is het tijd voor groepsvorming, want één initiatiefnemer kan niet een heel woonproject trekken en realiseren. Een collectieve woonplek creëren doe je immers samen 🖐 🌐 Iris heeft positieve ervaringen met woongroep net. Een website waar je gratis oproepen/advertenties kan plaatsen betreft woonruimte in woongemeenschappen te zoeken of aan te bieden. Via die weg is ze twee jaar geleden op de woongroep-boerderij in Vianen terechtgekomen. Kijk eens of er al initiatieven in jouw regio zijn. Via die weg is ze ook met Judith en Jurgen van het Ju’dderhoes in contact gekomen. Zij zijn in Zuid-Limburg aan het bouwen aan een woongemeenschap in een oude Limburgse boerderij met 4 zelfstandige woningen en diverse gemeenschappelijke ruimtes. Iris ging langs op de lunch om hen te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen. 💬Iris: “Je brengt iets en je haalt iets als je gesprekken voert met andere initiatiefnemers. Samen weet je altijd meer. En het inspireert om een woongroep in oprichting al in een verdere fase te zien!” De website van woongroep net is simpel opgebouwd, maar het functioneert waarvoor het ontworpen is. Je beschrijft je gewenste provincie, locatie, het aantal wooneenheden, de visie en ideologie, planning en eventuele website. Elke 3 maanden moet je de advertentie verlengen en via je eigen account zie je reacties op je advertentie. Nu afwachten wanneer op de advertentie van La Finca de eerste reactie komt… en van wie zal dat zijn? 🤔
6 maanden ago
View on Instagram |
18/27
Maart 2024. Naast het ontmoeten van bestaande woongroepen gingen we op pad door de stad om nieuwe mensen en ondernemers te ontmoeten die raakvlakken hebben met die visie van La Finca. 👀

Zo kwamen we terecht bij de pop-up koffiebar Farm Community, het @sdghousemaastricht , het @snsexpertisecentrummaastricht en de biologische supermarkt @gedeeldeweelde die allemaal gelegen zijn in het Sphinxkwartier. 

☕Ik weet nog dat ik specialty coffee aan het drinken was bij de Farm Community en ondertussen André Rieu wortels kwam doneren aan de Gedeelde Weelde voor het goede doel. 🥕 Een unieke beleving die me bij is gebleven. Het was een plek, een moment, waar duurzame landbouw, goede kwaliteit eten en drinken, gastvrijheid en sociale cohesie elkaar ontmoetten. Geweldig toch?!
Maart 2024. Naast het ontmoeten van bestaande woongroepen gingen we op pad door de stad om nieuwe mensen en ondernemers te ontmoeten die raakvlakken hebben met die visie van La Finca. 👀

Zo kwamen we terecht bij de pop-up koffiebar Farm Community, het @sdghousemaastricht , het @snsexpertisecentrummaastricht en de biologische supermarkt @gedeeldeweelde die allemaal gelegen zijn in het Sphinxkwartier. 

☕Ik weet nog dat ik specialty coffee aan het drinken was bij de Farm Community en ondertussen André Rieu wortels kwam doneren aan de Gedeelde Weelde voor het goede doel. 🥕 Een unieke beleving die me bij is gebleven. Het was een plek, een moment, waar duurzame landbouw, goede kwaliteit eten en drinken, gastvrijheid en sociale cohesie elkaar ontmoetten. Geweldig toch?!
Maart 2024. Naast het ontmoeten van bestaande woongroepen gingen we op pad door de stad om nieuwe mensen en ondernemers te ontmoeten die raakvlakken hebben met die visie van La Finca. 👀 Zo kwamen we terecht bij de pop-up koffiebar Farm Community, het @sdghousemaastricht , het @snsexpertisecentrummaastricht en de biologische supermarkt @gedeeldeweelde die allemaal gelegen zijn in het Sphinxkwartier. ☕Ik weet nog dat ik specialty coffee aan het drinken was bij de Farm Community en ondertussen André Rieu wortels kwam doneren aan de Gedeelde Weelde voor het goede doel. 🥕 Een unieke beleving die me bij is gebleven. Het was een plek, een moment, waar duurzame landbouw, goede kwaliteit eten en drinken, gastvrijheid en sociale cohesie elkaar ontmoetten. Geweldig toch?!
6 maanden ago
View on Instagram |
19/27
Maart 2024. Het kan niet zo zijn dat er nog helemaal géén woongemeenschap in Zuid-Limburg bestaat. Bovendien is Iris van plan om er in een te gaan wonen. Ze gaat namelijk verhuizen van de woonboerderij in Vianen naar Maastricht! Na 9 jaar verhuisd ze weer terug naar de regio, maar in de stad Maastricht heeft ze nog niet gewoond. 

🏘De eerste woongemeenschap waar we mee in aanraking komen is Vernieuwend Wonen Maastricht. In maart legt Iris contacten met ze en gaat op intakegesprek bij Willem. Er is direct een klik. De antroposofische manier van bouwen en leven staat haar wel aan. Verschillende clusters, op loopafstand van het centrum, met een binnentuin, met parkeerplaatsen, met vriendelijke mensen, jong en oud, gezinnen en alleenstaanden. Wel een beetje verouderd, maar het is niet voor niets al halverwege de jaren tachtig gerealiseerd. Het resultaat is een speels vormgegeven woon- en werkcomplex, rondom een grote binnentuin. Een soort mini-dorp, waarin alle besluiten in overleg genomen werden. En zoveel mogelijk in zelfbeheer wordt gedaan. In 1989 werd Vernieuwend Wonen Maastricht feestelijk geopend. Lees meer op vernieuwendwonen.nl

🏘De tweede woongemeenschap die ze bezocht is gelegen op de Boschstraat in Maastricht, genaamd The Embassy. Onderdeel van de organisatie Stay Social Maastricht. Eigenaar is Peter van Schyck, die zelf tijdens zijn studententijd behoefte had in meer verbinding met de buurtbewoners. En dus zette hij en zijn vrouw een eigen woongemeenschap op, waar ze zelf ook jaren hebben gewoond. Stay Social bouwt aan community’s zodat mensen elkaar meer kunnen ontmoeten en er nieuwe verbindingen ontstaan én helpen ze nieuwe initiatiefnemers met het bouwen aan nieuwe community’s. Op dit moment heeft Stay Social een horecazaak gericht op ontmoeten en verbinden (@grenzeloosmaastricht ) en twee wooncommunity’s. Lees vooral verder op staysocial.nl
Maart 2024. Het kan niet zo zijn dat er nog helemaal géén woongemeenschap in Zuid-Limburg bestaat. Bovendien is Iris van plan om er in een te gaan wonen. Ze gaat namelijk verhuizen van de woonboerderij in Vianen naar Maastricht! Na 9 jaar verhuisd ze weer terug naar de regio, maar in de stad Maastricht heeft ze nog niet gewoond. 🏘De eerste woongemeenschap waar we mee in aanraking komen is Vernieuwend Wonen Maastricht. In maart legt Iris contacten met ze en gaat op intakegesprek bij Willem. Er is direct een klik. De antroposofische manier van bouwen en leven staat haar wel aan. Verschillende clusters, op loopafstand van het centrum, met een binnentuin, met parkeerplaatsen, met vriendelijke mensen, jong en oud, gezinnen en alleenstaanden. Wel een beetje verouderd, maar het is niet voor niets al halverwege de jaren tachtig gerealiseerd. Het resultaat is een speels vormgegeven woon- en werkcomplex, rondom een grote binnentuin. Een soort mini-dorp, waarin alle besluiten in overleg genomen werden. En zoveel mogelijk in zelfbeheer wordt gedaan. In 1989 werd Vernieuwend Wonen Maastricht feestelijk geopend. Lees meer op vernieuwendwonen.nl 🏘De tweede woongemeenschap die ze bezocht is gelegen op de Boschstraat in Maastricht, genaamd The Embassy. Onderdeel van de organisatie Stay Social Maastricht. Eigenaar is Peter van Schyck, die zelf tijdens zijn studententijd behoefte had in meer verbinding met de buurtbewoners. En dus zette hij en zijn vrouw een eigen woongemeenschap op, waar ze zelf ook jaren hebben gewoond. Stay Social bouwt aan community’s zodat mensen elkaar meer kunnen ontmoeten en er nieuwe verbindingen ontstaan én helpen ze nieuwe initiatiefnemers met het bouwen aan nieuwe community’s. Op dit moment heeft Stay Social een horecazaak gericht op ontmoeten en verbinden (@grenzeloosmaastricht ) en twee wooncommunity’s. Lees vooral verder op staysocial.nl
6 maanden ago
View on Instagram |
20/27
🧐 Rechtsvormen onderzoeken.

Kopen of huren? Als individuen of als vereniging? Met of zonder de tussenkomst van een woningbouwcorporatie? 

Bij het oprichten van een wooncoöperatie hoort ook het vastleggen van een rechtspersoon waarin de organisatie straks gaat opereren. Een wooncoöperatie is in zekere zin inmiddels een wettelijk geregeld concept. Cooplink heeft een geweldige kennisbank gecreëerd, waar van A tot Z de stappen zijn beschreven voor het oprichten van een wooncoöperatie. Lees hier meer over de 5 verschillende rechtsvormen: https://www.cooplink.nl/kennis/de-wooncooperatie/basisconstructies  

🔍Voorlopig gaat La Finca onderzoeken of de coöperatieve vereniging, kortweg aangeduid als coöperatie, de passend vorm kan zijn. Er is een vereniging van leden die gezamenlijk in hun materiële behoeftes willen voorzien. De leden van de vereniging, de bewoners, betalen maandelijkse huur. De vereniging is eigenaar van het pand.

📗Voordelen: betaalbare huur aanbieden voor de bewoners, niet aansprakelijk als individu, als vereniging pand in eigen beheer en als verenging beslissen wie er komen wonen.

📔Houd rekening met: je investeert niet als individu in een woning, de verenging is ook verantwoordelijk voor onderhoud van het pand en de vereniging is eigen projectontwikkelaar met alle risico's van dien.
🧐 Rechtsvormen onderzoeken. Kopen of huren? Als individuen of als vereniging? Met of zonder de tussenkomst van een woningbouwcorporatie? Bij het oprichten van een wooncoöperatie hoort ook het vastleggen van een rechtspersoon waarin de organisatie straks gaat opereren. Een wooncoöperatie is in zekere zin inmiddels een wettelijk geregeld concept. Cooplink heeft een geweldige kennisbank gecreëerd, waar van A tot Z de stappen zijn beschreven voor het oprichten van een wooncoöperatie. Lees hier meer over de 5 verschillende rechtsvormen: https://www.cooplink.nl/kennis/de-wooncooperatie/basisconstructies   🔍Voorlopig gaat La Finca onderzoeken of de coöperatieve vereniging, kortweg aangeduid als coöperatie, de passend vorm kan zijn. Er is een vereniging van leden die gezamenlijk in hun materiële behoeftes willen voorzien. De leden van de vereniging, de bewoners, betalen maandelijkse huur. De vereniging is eigenaar van het pand. 📗Voordelen: betaalbare huur aanbieden voor de bewoners, niet aansprakelijk als individu, als vereniging pand in eigen beheer en als verenging beslissen wie er komen wonen. 📔Houd rekening met: je investeert niet als individu in een woning, de verenging is ook verantwoordelijk voor onderhoud van het pand en de vereniging is eigen projectontwikkelaar met alle risico's van dien.
6 maanden ago
View on Instagram |
21/27
Fase 0: een idee, een initiatief 

In november en december 2023 is het idee wat is ontstaan vanuit de initiatiefnemer uitgebloeid tot een eerste visiedocument. Structuur werd gecreëerd, om documenten op te slaan, om bereikbaar te zijn en om iets op papier te krijgen. Stel veel vragen aan de mensen om je heen, laat je helpen, luister naar tips en blijf over je initiatief praten. Dat zorgt voor motivatie. Het zorgt voor het realistisch maken van het idee. Het initiatief bestaat en het gaat écht gerealiseerd worden.
Fase 0: een idee, een initiatief In november en december 2023 is het idee wat is ontstaan vanuit de initiatiefnemer uitgebloeid tot een eerste visiedocument. Structuur werd gecreëerd, om documenten op te slaan, om bereikbaar te zijn en om iets op papier te krijgen. Stel veel vragen aan de mensen om je heen, laat je helpen, luister naar tips en blijf over je initiatief praten. Dat zorgt voor motivatie. Het zorgt voor het realistisch maken van het idee. Het initiatief bestaat en het gaat écht gerealiseerd worden.
6 maanden ago
View on Instagram |
22/27
Bezichtiging 1 🏡
Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument.

Perceeloppervlak: 3.865 m²
Woonoppervlak: 368 m²
Prijs: €875.000

✅ Pluspunten:
- genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier.
- prachtige uitstraling en uitzicht.
- werkende CV en verwarmingen in woonhuis.
- parkeerplaats.
- verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd).
- oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie.
- houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen.

⚠️ Aandachtspunten:
- asbestdaken.
- daken niet geïsoleerd.
- houten balken en vloere slechte staat.
- overal enkelglas.
- veel verharding op terrein.
- geen bomen op perceel.
- groen gedeelte te klein.
- nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt).
- geen dichtbij gelegen treinstation.
- monumentaal buitenkant.

Foto's van aelmans makelaar.
Bezichtiging 1 🏡
Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument.

Perceeloppervlak: 3.865 m²
Woonoppervlak: 368 m²
Prijs: €875.000

✅ Pluspunten:
- genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier.
- prachtige uitstraling en uitzicht.
- werkende CV en verwarmingen in woonhuis.
- parkeerplaats.
- verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd).
- oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie.
- houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen.

⚠️ Aandachtspunten:
- asbestdaken.
- daken niet geïsoleerd.
- houten balken en vloere slechte staat.
- overal enkelglas.
- veel verharding op terrein.
- geen bomen op perceel.
- groen gedeelte te klein.
- nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt).
- geen dichtbij gelegen treinstation.
- monumentaal buitenkant.

Foto's van aelmans makelaar.
Bezichtiging 1 🏡
Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument.

Perceeloppervlak: 3.865 m²
Woonoppervlak: 368 m²
Prijs: €875.000

✅ Pluspunten:
- genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier.
- prachtige uitstraling en uitzicht.
- werkende CV en verwarmingen in woonhuis.
- parkeerplaats.
- verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd).
- oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie.
- houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen.

⚠️ Aandachtspunten:
- asbestdaken.
- daken niet geïsoleerd.
- houten balken en vloere slechte staat.
- overal enkelglas.
- veel verharding op terrein.
- geen bomen op perceel.
- groen gedeelte te klein.
- nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt).
- geen dichtbij gelegen treinstation.
- monumentaal buitenkant.

Foto's van aelmans makelaar.
Bezichtiging 1 🏡
Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument.

Perceeloppervlak: 3.865 m²
Woonoppervlak: 368 m²
Prijs: €875.000

✅ Pluspunten:
- genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier.
- prachtige uitstraling en uitzicht.
- werkende CV en verwarmingen in woonhuis.
- parkeerplaats.
- verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd).
- oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie.
- houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen.

⚠️ Aandachtspunten:
- asbestdaken.
- daken niet geïsoleerd.
- houten balken en vloere slechte staat.
- overal enkelglas.
- veel verharding op terrein.
- geen bomen op perceel.
- groen gedeelte te klein.
- nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt).
- geen dichtbij gelegen treinstation.
- monumentaal buitenkant.

Foto's van aelmans makelaar.
Bezichtiging 1 🏡
Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument.

Perceeloppervlak: 3.865 m²
Woonoppervlak: 368 m²
Prijs: €875.000

✅ Pluspunten:
- genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier.
- prachtige uitstraling en uitzicht.
- werkende CV en verwarmingen in woonhuis.
- parkeerplaats.
- verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd).
- oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie.
- houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen.

⚠️ Aandachtspunten:
- asbestdaken.
- daken niet geïsoleerd.
- houten balken en vloere slechte staat.
- overal enkelglas.
- veel verharding op terrein.
- geen bomen op perceel.
- groen gedeelte te klein.
- nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt).
- geen dichtbij gelegen treinstation.
- monumentaal buitenkant.

Foto's van aelmans makelaar.
Bezichtiging 1 🏡
Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument.

Perceeloppervlak: 3.865 m²
Woonoppervlak: 368 m²
Prijs: €875.000

✅ Pluspunten:
- genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier.
- prachtige uitstraling en uitzicht.
- werkende CV en verwarmingen in woonhuis.
- parkeerplaats.
- verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd).
- oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie.
- houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen.

⚠️ Aandachtspunten:
- asbestdaken.
- daken niet geïsoleerd.
- houten balken en vloere slechte staat.
- overal enkelglas.
- veel verharding op terrein.
- geen bomen op perceel.
- groen gedeelte te klein.
- nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt).
- geen dichtbij gelegen treinstation.
- monumentaal buitenkant.

Foto's van aelmans makelaar.
Bezichtiging 1 🏡
Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument.

Perceeloppervlak: 3.865 m²
Woonoppervlak: 368 m²
Prijs: €875.000

✅ Pluspunten:
- genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier.
- prachtige uitstraling en uitzicht.
- werkende CV en verwarmingen in woonhuis.
- parkeerplaats.
- verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd).
- oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie.
- houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen.

⚠️ Aandachtspunten:
- asbestdaken.
- daken niet geïsoleerd.
- houten balken en vloere slechte staat.
- overal enkelglas.
- veel verharding op terrein.
- geen bomen op perceel.
- groen gedeelte te klein.
- nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt).
- geen dichtbij gelegen treinstation.
- monumentaal buitenkant.

Foto's van aelmans makelaar.
Bezichtiging 1 🏡 Vrijdagmiddag ging ik op pad voor de carré hoeve op de Kruisstraat 4 in IJzeren te bewonderen. De hoeve is gebouwd in 1791 en is opgenomen als Rijksmonument. Perceeloppervlak: 3.865 m² Woonoppervlak: 368 m² Prijs: €875.000 ✅ Pluspunten: - genoeg ruimte voor ontwikkeling van woongroep, hub en atelier. - prachtige uitstraling en uitzicht. - werkende CV en verwarmingen in woonhuis. - parkeerplaats. - verkoopt slecht in de winter (genoeg guntijd). - oude mestkelders te gebruiken voor grijswater circulatie. - houten vloeren, makkelijk leidingen en elektriciteit aan te leggen. ⚠️ Aandachtspunten: - asbestdaken. - daken niet geïsoleerd. - houten balken en vloere slechte staat. - overal enkelglas. - veel verharding op terrein. - geen bomen op perceel. - groen gedeelte te klein. - nog een agrarische bestemming (aanvraag woonbestemming loopt). - geen dichtbij gelegen treinstation. - monumentaal buitenkant. Foto's van aelmans makelaar.
1 jaar ago
View on Instagram |
23/27
De eerste stappen ☝✌
Waar begin ik? Zoveel ideeën in mijn hoofd. Maar wat is realistisch en wat niet?

Stap 1. Ik maakte een nieuwe google drive aan en begon met een grof plan in powerpoint. 

Stap 2. Ik bestelde een simkaart voor 3 euro en vroeg een nieuw nummer aan. Ik installeerde whatsapp business op mijn telefoon en logde daar in met mijn nieuw nummer. Zo kan ik de zakelijke dingen voor de Finca gescheiden houden van privé. Dat helpt ook voor de structuur: alle appcontact op 1 rij. Ook maakte ik een nieuw outlook emailadres en dit insta account aan.

Stap 3. Ik zit nu in de fase om mijn enthousiaste plan met vrienden en familie te delen. Ze stellen op het eerste gezicht soms moeilijke vragen, maar dat maakt de uitwerking van het plan alleen maar beter. Ik kocht een fijne klapper bij de hema en vulde daar het uitgeprinte plan mee. 

📒 Ook handig namelijk om die klapper mee te nemen als ik locaties ga bezichtigen, als ik in gesprek ga met vergelijkbare initiatiefnemers of als ik nieuwe connecties maak in de regio.
De eerste stappen ☝✌
Waar begin ik? Zoveel ideeën in mijn hoofd. Maar wat is realistisch en wat niet?

Stap 1. Ik maakte een nieuwe google drive aan en begon met een grof plan in powerpoint. 

Stap 2. Ik bestelde een simkaart voor 3 euro en vroeg een nieuw nummer aan. Ik installeerde whatsapp business op mijn telefoon en logde daar in met mijn nieuw nummer. Zo kan ik de zakelijke dingen voor de Finca gescheiden houden van privé. Dat helpt ook voor de structuur: alle appcontact op 1 rij. Ook maakte ik een nieuw outlook emailadres en dit insta account aan.

Stap 3. Ik zit nu in de fase om mijn enthousiaste plan met vrienden en familie te delen. Ze stellen op het eerste gezicht soms moeilijke vragen, maar dat maakt de uitwerking van het plan alleen maar beter. Ik kocht een fijne klapper bij de hema en vulde daar het uitgeprinte plan mee. 

📒 Ook handig namelijk om die klapper mee te nemen als ik locaties ga bezichtigen, als ik in gesprek ga met vergelijkbare initiatiefnemers of als ik nieuwe connecties maak in de regio.
De eerste stappen ☝✌
Waar begin ik? Zoveel ideeën in mijn hoofd. Maar wat is realistisch en wat niet?

Stap 1. Ik maakte een nieuwe google drive aan en begon met een grof plan in powerpoint. 

Stap 2. Ik bestelde een simkaart voor 3 euro en vroeg een nieuw nummer aan. Ik installeerde whatsapp business op mijn telefoon en logde daar in met mijn nieuw nummer. Zo kan ik de zakelijke dingen voor de Finca gescheiden houden van privé. Dat helpt ook voor de structuur: alle appcontact op 1 rij. Ook maakte ik een nieuw outlook emailadres en dit insta account aan.

Stap 3. Ik zit nu in de fase om mijn enthousiaste plan met vrienden en familie te delen. Ze stellen op het eerste gezicht soms moeilijke vragen, maar dat maakt de uitwerking van het plan alleen maar beter. Ik kocht een fijne klapper bij de hema en vulde daar het uitgeprinte plan mee. 

📒 Ook handig namelijk om die klapper mee te nemen als ik locaties ga bezichtigen, als ik in gesprek ga met vergelijkbare initiatiefnemers of als ik nieuwe connecties maak in de regio.
De eerste stappen ☝✌
Waar begin ik? Zoveel ideeën in mijn hoofd. Maar wat is realistisch en wat niet?

Stap 1. Ik maakte een nieuwe google drive aan en begon met een grof plan in powerpoint. 

Stap 2. Ik bestelde een simkaart voor 3 euro en vroeg een nieuw nummer aan. Ik installeerde whatsapp business op mijn telefoon en logde daar in met mijn nieuw nummer. Zo kan ik de zakelijke dingen voor de Finca gescheiden houden van privé. Dat helpt ook voor de structuur: alle appcontact op 1 rij. Ook maakte ik een nieuw outlook emailadres en dit insta account aan.

Stap 3. Ik zit nu in de fase om mijn enthousiaste plan met vrienden en familie te delen. Ze stellen op het eerste gezicht soms moeilijke vragen, maar dat maakt de uitwerking van het plan alleen maar beter. Ik kocht een fijne klapper bij de hema en vulde daar het uitgeprinte plan mee. 

📒 Ook handig namelijk om die klapper mee te nemen als ik locaties ga bezichtigen, als ik in gesprek ga met vergelijkbare initiatiefnemers of als ik nieuwe connecties maak in de regio.
De eerste stappen ☝✌ Waar begin ik? Zoveel ideeën in mijn hoofd. Maar wat is realistisch en wat niet? Stap 1. Ik maakte een nieuwe google drive aan en begon met een grof plan in powerpoint. Stap 2. Ik bestelde een simkaart voor 3 euro en vroeg een nieuw nummer aan. Ik installeerde whatsapp business op mijn telefoon en logde daar in met mijn nieuw nummer. Zo kan ik de zakelijke dingen voor de Finca gescheiden houden van privé. Dat helpt ook voor de structuur: alle appcontact op 1 rij. Ook maakte ik een nieuw outlook emailadres en dit insta account aan. Stap 3. Ik zit nu in de fase om mijn enthousiaste plan met vrienden en familie te delen. Ze stellen op het eerste gezicht soms moeilijke vragen, maar dat maakt de uitwerking van het plan alleen maar beter. Ik kocht een fijne klapper bij de hema en vulde daar het uitgeprinte plan mee. 📒 Ook handig namelijk om die klapper mee te nemen als ik locaties ga bezichtigen, als ik in gesprek ga met vergelijkbare initiatiefnemers of als ik nieuwe connecties maak in de regio.
1 jaar ago
View on Instagram |
24/27
Even voorstellen 🖐
Hé hoi! Mijn naam is Iris Flamand. Ik ben opgegroeid in Noorbeek, een dorpje midden in het Limburgs Heuvelland. Nu woon ik op een woonboerderij in het buitengebied van Vianen, dichtbij Utrecht. Dit avontuur ben ik samen met 4 anderen in oktober 2022 aangegaan. We vormen een woongroep, voorzien onszelf het hele moestuinseizoen van verse groenten en hebben er ruimte om onze eigen projecten op te pakken. Tijdens dit woonexperiment heb ik groenten leren telen, een succesvolle bootcamp-groep opgezet en veel tijd besteed aan de basisbehoefte ‘eten bereiden en delen’. Koken doe ik al sinds kinds af aan. Ik heb een duidelijke herinnering dat mijn moeder me op  mijn 12e vertelde dat ik van elke week cake bakken maar eens moest overstappen op leren koken. Wie moet immers al dat lekkers opeten? In mijn studententijd was ik meestal degene die achter het vuur stond, en dat deed ik met plezier. Nu laat ik me ook vaak verwennen door de maaltijden die mijn woongenoten op tafel zetten, maar ik vind het nog steeds niet erg om een groot deel van de dag met eten bereiden en delen bezig te zijn. Ik vind namelijk dat we juist wat vaker meer tijd mogen investeren in ons voedsel. We zijn die verbinding kwijt geraakt. Oh en iets zoets bakken, dat hoort daar natuurlijk ook op zijn tijd bij.

Het landelijk gebied is waar ik thuishoor, niet in de stad. Een woonplek met anderen, niet op mezelf. Ik zie alternatief wonen als onderdeel van onze toekomst. Meer verbinden, meer creëren, meer helpen, minder ruimte en minder milieubelastend. Woongroepen kunnen plekken zijn waar anderen geïnspireerd worden om hetzelfde te doen. Terug naar de basis. Leven in een woongemeenschap, ongeveer net zoiets als in een dorp, maar dan op een nieuwe manier die ik graag zo voor me zie: gezamenlijk wonen combineren met duurzaam ondernemen, ambacht en natuur. 

Op de tweede foto is te zien hoe ik het liefst mijn dag start in het weekend: in de badjas met een kopje koffie mijn ideeën en gedachtes lekker uitschrijven.
Even voorstellen 🖐
Hé hoi! Mijn naam is Iris Flamand. Ik ben opgegroeid in Noorbeek, een dorpje midden in het Limburgs Heuvelland. Nu woon ik op een woonboerderij in het buitengebied van Vianen, dichtbij Utrecht. Dit avontuur ben ik samen met 4 anderen in oktober 2022 aangegaan. We vormen een woongroep, voorzien onszelf het hele moestuinseizoen van verse groenten en hebben er ruimte om onze eigen projecten op te pakken. Tijdens dit woonexperiment heb ik groenten leren telen, een succesvolle bootcamp-groep opgezet en veel tijd besteed aan de basisbehoefte ‘eten bereiden en delen’. Koken doe ik al sinds kinds af aan. Ik heb een duidelijke herinnering dat mijn moeder me op  mijn 12e vertelde dat ik van elke week cake bakken maar eens moest overstappen op leren koken. Wie moet immers al dat lekkers opeten? In mijn studententijd was ik meestal degene die achter het vuur stond, en dat deed ik met plezier. Nu laat ik me ook vaak verwennen door de maaltijden die mijn woongenoten op tafel zetten, maar ik vind het nog steeds niet erg om een groot deel van de dag met eten bereiden en delen bezig te zijn. Ik vind namelijk dat we juist wat vaker meer tijd mogen investeren in ons voedsel. We zijn die verbinding kwijt geraakt. Oh en iets zoets bakken, dat hoort daar natuurlijk ook op zijn tijd bij.

Het landelijk gebied is waar ik thuishoor, niet in de stad. Een woonplek met anderen, niet op mezelf. Ik zie alternatief wonen als onderdeel van onze toekomst. Meer verbinden, meer creëren, meer helpen, minder ruimte en minder milieubelastend. Woongroepen kunnen plekken zijn waar anderen geïnspireerd worden om hetzelfde te doen. Terug naar de basis. Leven in een woongemeenschap, ongeveer net zoiets als in een dorp, maar dan op een nieuwe manier die ik graag zo voor me zie: gezamenlijk wonen combineren met duurzaam ondernemen, ambacht en natuur. 

Op de tweede foto is te zien hoe ik het liefst mijn dag start in het weekend: in de badjas met een kopje koffie mijn ideeën en gedachtes lekker uitschrijven.
Even voorstellen 🖐 Hé hoi! Mijn naam is Iris Flamand. Ik ben opgegroeid in Noorbeek, een dorpje midden in het Limburgs Heuvelland. Nu woon ik op een woonboerderij in het buitengebied van Vianen, dichtbij Utrecht. Dit avontuur ben ik samen met 4 anderen in oktober 2022 aangegaan. We vormen een woongroep, voorzien onszelf het hele moestuinseizoen van verse groenten en hebben er ruimte om onze eigen projecten op te pakken. Tijdens dit woonexperiment heb ik groenten leren telen, een succesvolle bootcamp-groep opgezet en veel tijd besteed aan de basisbehoefte ‘eten bereiden en delen’. Koken doe ik al sinds kinds af aan. Ik heb een duidelijke herinnering dat mijn moeder me op  mijn 12e vertelde dat ik van elke week cake bakken maar eens moest overstappen op leren koken. Wie moet immers al dat lekkers opeten? In mijn studententijd was ik meestal degene die achter het vuur stond, en dat deed ik met plezier. Nu laat ik me ook vaak verwennen door de maaltijden die mijn woongenoten op tafel zetten, maar ik vind het nog steeds niet erg om een groot deel van de dag met eten bereiden en delen bezig te zijn. Ik vind namelijk dat we juist wat vaker meer tijd mogen investeren in ons voedsel. We zijn die verbinding kwijt geraakt. Oh en iets zoets bakken, dat hoort daar natuurlijk ook op zijn tijd bij. Het landelijk gebied is waar ik thuishoor, niet in de stad. Een woonplek met anderen, niet op mezelf. Ik zie alternatief wonen als onderdeel van onze toekomst. Meer verbinden, meer creëren, meer helpen, minder ruimte en minder milieubelastend. Woongroepen kunnen plekken zijn waar anderen geïnspireerd worden om hetzelfde te doen. Terug naar de basis. Leven in een woongemeenschap, ongeveer net zoiets als in een dorp, maar dan op een nieuwe manier die ik graag zo voor me zie: gezamenlijk wonen combineren met duurzaam ondernemen, ambacht en natuur.  Op de tweede foto is te zien hoe ik het liefst mijn dag start in het weekend: in de badjas met een kopje koffie mijn ideeën en gedachtes lekker uitschrijven.
1 jaar ago
View on Instagram |
25/27
Wat is onze visie? ☀️🔭
Het is soms lastig om helder te krijgen wat het verschil is tussen een visie, missie en ambitie. 

Bij een VISIE droom je grootst: hoe ziet jouw ideale wereld er over 10 of 20 jaar uit? 

Bij het formuleren van je MISSIE maak je die droom behapbaarder: wat kan jouw organisatie concreet bijdragen aan die visie?

Bij AMBITIE maak je die missie meetbaar: leg uit wanneer je organisatie die missie bereikt heeft.

Om je idee súper scherp te maken geef je ook nog je STRATEGIE aan: wat zijn de activiteiten van je organisatie? Wat ga je precies doen?

🎯 Het doel van deze 4 elementen is om je te helpen bij het nemen van beslissingen over de toekomst van je organisatie. Nu je weet wat de rol is van je organisatie in de wereld, dan weet je wat je te doen staat. Een soort compas dus! 🧭
Wat is onze visie? ☀️🔭
Het is soms lastig om helder te krijgen wat het verschil is tussen een visie, missie en ambitie. 

Bij een VISIE droom je grootst: hoe ziet jouw ideale wereld er over 10 of 20 jaar uit? 

Bij het formuleren van je MISSIE maak je die droom behapbaarder: wat kan jouw organisatie concreet bijdragen aan die visie?

Bij AMBITIE maak je die missie meetbaar: leg uit wanneer je organisatie die missie bereikt heeft.

Om je idee súper scherp te maken geef je ook nog je STRATEGIE aan: wat zijn de activiteiten van je organisatie? Wat ga je precies doen?

🎯 Het doel van deze 4 elementen is om je te helpen bij het nemen van beslissingen over de toekomst van je organisatie. Nu je weet wat de rol is van je organisatie in de wereld, dan weet je wat je te doen staat. Een soort compas dus! 🧭
Wat is onze visie? ☀️🔭
Het is soms lastig om helder te krijgen wat het verschil is tussen een visie, missie en ambitie. 

Bij een VISIE droom je grootst: hoe ziet jouw ideale wereld er over 10 of 20 jaar uit? 

Bij het formuleren van je MISSIE maak je die droom behapbaarder: wat kan jouw organisatie concreet bijdragen aan die visie?

Bij AMBITIE maak je die missie meetbaar: leg uit wanneer je organisatie die missie bereikt heeft.

Om je idee súper scherp te maken geef je ook nog je STRATEGIE aan: wat zijn de activiteiten van je organisatie? Wat ga je precies doen?

🎯 Het doel van deze 4 elementen is om je te helpen bij het nemen van beslissingen over de toekomst van je organisatie. Nu je weet wat de rol is van je organisatie in de wereld, dan weet je wat je te doen staat. Een soort compas dus! 🧭
Wat is onze visie? ☀️🔭
Het is soms lastig om helder te krijgen wat het verschil is tussen een visie, missie en ambitie. 

Bij een VISIE droom je grootst: hoe ziet jouw ideale wereld er over 10 of 20 jaar uit? 

Bij het formuleren van je MISSIE maak je die droom behapbaarder: wat kan jouw organisatie concreet bijdragen aan die visie?

Bij AMBITIE maak je die missie meetbaar: leg uit wanneer je organisatie die missie bereikt heeft.

Om je idee súper scherp te maken geef je ook nog je STRATEGIE aan: wat zijn de activiteiten van je organisatie? Wat ga je precies doen?

🎯 Het doel van deze 4 elementen is om je te helpen bij het nemen van beslissingen over de toekomst van je organisatie. Nu je weet wat de rol is van je organisatie in de wereld, dan weet je wat je te doen staat. Een soort compas dus! 🧭
Wat is onze visie? ☀️🔭 Het is soms lastig om helder te krijgen wat het verschil is tussen een visie, missie en ambitie. Bij een VISIE droom je grootst: hoe ziet jouw ideale wereld er over 10 of 20 jaar uit? Bij het formuleren van je MISSIE maak je die droom behapbaarder: wat kan jouw organisatie concreet bijdragen aan die visie? Bij AMBITIE maak je die missie meetbaar: leg uit wanneer je organisatie die missie bereikt heeft. Om je idee súper scherp te maken geef je ook nog je STRATEGIE aan: wat zijn de activiteiten van je organisatie? Wat ga je precies doen? 🎯 Het doel van deze 4 elementen is om je te helpen bij het nemen van beslissingen over de toekomst van je organisatie. Nu je weet wat de rol is van je organisatie in de wereld, dan weet je wat je te doen staat. Een soort compas dus! 🧭
1 jaar ago
View on Instagram |
26/27
Welkom! Op dit account kan je de voortgang van de oprichting van de wooncoöperatie La Finca volgen. Een wooncoöperatie, ook wel een woongroep of woongemeenschap genoemd, is een groep bewoners die samenwonen en die samen hun mouwen opstropen om een collectief doel te behalen. Denk bijvoorbeeld aan blijvend betaalbaar wonen, met oog voor elkaar en de natuur en aan dingen delen, zodat je minder ruimte en minder spullen nodig hebt. 

Hoe start je zelf een wooncoöperatie? 
Wie zijn wij? Wat is onze droom? 
Met wie gaan we dit doen? 
En naar wie zijn we op zoek? 
👉Je komt er allemaal via dit account achter!
Welkom! Op dit account kan je de voortgang van de oprichting van de wooncoöperatie La Finca volgen. Een wooncoöperatie, ook wel een woongroep of woongemeenschap genoemd, is een groep bewoners die samenwonen en die samen hun mouwen opstropen om een collectief doel te behalen. Denk bijvoorbeeld aan blijvend betaalbaar wonen, met oog voor elkaar en de natuur en aan dingen delen, zodat je minder ruimte en minder spullen nodig hebt. Hoe start je zelf een wooncoöperatie? Wie zijn wij? Wat is onze droom? Met wie gaan we dit doen? En naar wie zijn we op zoek? 👉Je komt er allemaal via dit account achter!
1 jaar ago
View on Instagram |
27/27